22 / 11 / 2024
fuzul

Yargıtay’dan emsal karar geldi: Eşine sormadan evini arabanı satamazsın!

Yargıtay’dan emsal karar geldi: Eşine sormadan evini arabanı satamazsın!

Yargıtay, evlilik birliği içerisinde eşinin görüşüne başvurmadan arabayı satan kocayı kusurlu buldu ve boşanma nedeni saydı. İşte detaylar...




Bir kadın, iddialara göre, eşinin sorumsuz olduğunu, kendisine ve çocuğuna bakmadığını, sürekli olarak alkol aldığını, bileziklerini bozdurduğunu ve kendisine sormadan arabayı sattığını öne sürerek boşanma davası açtı.

Eşinin kendisine ait kredi kartını da alarak borç yaptığını iddia eden kadın, çocuğunun velayetiyle çocuğu için nafaka ve ziynet eşyalarının iadesini istedi.

Aile mahkemesi, davalı kocayı kusurlu buldu ve çiftin ‘evlilik birliğinin temelinden sarsılması’ sebebiyle boşanmalarına karar verdi.

Çocuğun velayetini de anneye veren mahkeme, babanın çocuğu için aylık 350 Türk Lirası nafaka ile kadının ziynet eşyalarına karşılık olan 20 bin Türk Lirası'nı da boşandığı eşine ödemesine hükmetti.

MAHKEMENİN KARARINI ONADI

Akşam'dan Neslihan Keskin imzalı habere göre, mahkemenin gerekçeli kararında, davalı erkeğin, eşine vermiş olduğu sözleri tutmadığı, evin maddi gelirlerini karşılamadığı, kadının ziynet eşyalarıyla arabasını habersiz olarak başkalarına sattığı ve eşinin kredi kartlarını kullanarak borçlandığı için tam kusurlu olduğu kaydedildi.

Yerel mahkemenin bu kararına itiraz eden davalı koca, dava dosyasını Yargıtay’a taşıdı.

Ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını temyiz dilekçesinde de belirten davalı koca, evlilik birliği içinde maddi yükümlülükleri yerine getirmeyen tarafın kendisinin değil eşinin olduğunu, eşinin sürekli şekilde ‘senin paran, benim param’ diyerek erkeklik gururuyla oynadığını iddia ederek yerel mahkemenin kararının kaldırılmasını istedi.

Söz konusu talebi değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Yargıtay’dan emsal karar geldi: Eşine sormadan evini arabanı satamazsın!

‘KADINI HİÇE SAYMAK DEMEK’

Konu ile ilgili önemli değerlendirmeler yapan İstanbul Barosu avukatı Dilek Yüksel, “Türk Medeni Kanunu’nda evlilik birliğinden doğan yükümlülükler bulunur. Evlilik birliğinin yönetimi de bunlardan bir tanesidir. Eşlerin birbirlerine ekonomik sadakat yükümlülüğü de bulunuyor. Evlilik birliği sürerken eşinin görüşünü almadan arabayı satmak, evlilik birliğinin yönetimi konusunda ekonomik şiddete yönelik bir davranıştır. Ayrıca eşine haber vermeden otomobilin satılması güven sarsıcı davranışlar arasında yer alır. Bu nedene dayanarak evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle boşanma davası açılabilir. Bir diğer husus da kadının haberi olmadan arabayı satmak ve kadını hiçe saymaktır. Yaşanan bu durum kadının kişilik haklarına saldırı teşkil edebilir ve kadın lehine manevi tazminata hükmedilebilir” diye konuştu.

‘BORSA İÇİN DE GEÇERLİ’

Avukat Serdar İpek de konu ile ilgili olarak “Yargıtay’ın içtihadı kapsamında konuyu yalnızca eşten habersiz araç satmak olarak değerlendirmemek kanaatindeyim. Son dönemlerde Türkiye'de borsa ve dijital paraya ilgi duyan kişi sayısı da oldukça arttı. Bu kapsamda evlilik birliği içerisinde eşlerin biriktirmiş olduğu paraları diğer eşin rızası ya da bilgisi olmaksızın söz konusu piyasalarda kaybedilmesi durumunda diğer eşin kusurlu olacağı da açık. Eşlerin harcama yaparken birbirlerinin fikirlerini almaları gerekiyor. Aksi tarzdaki hareketler hem evlilik birliği içerisindeki huzur ve mutluluğu bozabilir hem de boşanma davasında kusur şeklinde değerlendirilecektir” dedi.

YARGITAY, EŞTEN HABERSİZ KONUT SATMAYI BOŞANMA SEBEBİ SAYDI

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, erkeğin kendi adına kayıtlı olan taşınmazı, eşinin görüşünü almadan satmasını da boşanma sebebi saydı.

Eşin rızası olmadan yapılan konut  satışını “güven sarsıcı olay” olarak niteleyen yüksek mahkeme, böyle durumlarda kişilik haklarına saldırıda bulunulan mağdur kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğine de hükmetti.

 

1 milyon TL’nin faizi son 1 ayda dolardan az kazandırdı! Peki 1 milyon lirayı nereye yatırmalı?

Honda'dan büyük fırsat: Tam 175 bin TL'lik indirim geldi!

Meclis'te emekli maaşı tepkisi: Emekliler sadece 20 günlük kira ödeyebilecek durumda!


Geri Dön