28 / 04 / 2024

Yarım inşaatlara OVP'den sigorta formülü: Riskli projelere sigorta yapılmayacak, ek teminat alınacak! 

Yarım inşaatlara OVP'den sigorta formülü: Riskli projelere sigorta yapılmayacak, ek teminat alınacak! 

Son zamanlarda inşaatların tamamlanamama sorunları büyümeye başladı. Vatandaşların mağdur olmaması adına bina tamamlama sigortalarının yaygınlaştırılması hedefleniyor. İşte ayrıntılar...



Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) detayları geçtiğimiz günlerde tek tek açıklanmıştı. 

Son zamanlarda inşaatların tamamlanamama sorunları yayıldı. Birçok vatandaş, tamamlanamayan inşaatlar sebebiyle mağduriyet yaşadı. 

Vatandaşların mağduriyetlerinin ve büyüyen bu sorunun ardından, bina tamamlama sigortalarının yaygınlaştırılması hedefeniyor. 

Yarım inşaatlara OVP den sigorta formülü: Riskli projelere sigorta yapılmayacak, ek teminat alınacak! 

YARIM İNŞAATLARA SİGORTA FORMÜLÜ

NTV'de yer verilen detaylara göre, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın kapsamına bina tamamlama sigortası da dahil oldu.

Bu kapsamda, sigortacılar denetim rolü üstlenecek, inşaatın tamamlanmaması halinde tüketiciye konut bedelinin ödemesini yapacak. 

Sigorta şirketi inşaatı tamamlayıp konutun teslimini de yapabilecek. 

Yarım inşaatlara OVP den sigorta formülü: Riskli projelere sigorta yapılmayacak, ek teminat alınacak! 

RİSKLİ GÖRÜLEN PROJELERE SİGORTA YAPILMAYACAK 

Aktarılan detaylara göre, sigorta şirketi, inşaat şirketinin mali yapısında incelemelerde bulunacak ve bu şekilde karar verecek. 

Riskli görülen projelere sigorta yapılmayabilecek ya da ek teminat talep edilecek. Bu uygulama halihazırda da yürürlükte, ancak çok fazla talep yok. 

Yarım kalan inşaatlar için ve halihazırdaki uygulama için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu ifade ediliyor. Yeni dönemde gerekli adımların atılması ve bu sigortaların yaygınlaştırılması planlanıyor. 

Yarım inşaatlara OVP den sigorta formülü: Riskli projelere sigorta yapılmayacak, ek teminat alınacak! 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, bina tamamlama sigortasının ilk kez orta vadeli programda (OVP) yer almasının çok önemli olduğuna dikkat çekti ve "Bu sigorta kentsel dönüşüm sürecinde de kritik öneme sahip. Sigorta şirketlerinin dahil edilmediği kentsel dönüşüm projeleri ülkemizde sistemik risk oluşturabilir" şeklinde konuştu. 

Yaşar, bankalar karşısında haksız rekabete uğramamak için kefalet ve bina tamamlama kefalet sigortalarında alınacak ipotek ve rehinler için vergi ve harç istisnası önerisinde bulundu. 

IBS Sigorta Üst Yöneticisi Murat Çiftçi de yeni dönemde inşaat ve mühendislik sigortalarında hareketlilik beklediğinin altını çizdi ve "Kentsel dönüşüm için yapılması planlanan yatırım, büyüklüğünün yıllık 10 milyar dolar olduğu düşünülürse bu yatırım sektörün geneli için yaklaşık yüzde 10 civarı bir artış getirecektir" ifadelerini kullandı. 

Monopoli Sigorta Üst Yöneticisi Erol Esentürk de zorunlu deprem sigortası yerine yeni yılda yürürlüğe girmesi beklenen zorunlu afet sigortasının önemine işaret ederek, bu uygulama ile vatandaşların tek prim ödeyerek afetlerden ortaya çıkacak kayıpları için kapsamlı bir poliçe alabileceğinin altını çizdi. 

GYODER'in yeni konut modeli Cityscape Global 2023'e damga vurdu!

En düşük memur maaşı tam bu kadar olacak! Memurlara yüzde 46.73 zam müjdesi! Öğretmen, polis, müdür maaşları açıklandı!

İstanbul'da konut almak başka bahara kaldı! Fiyatlar arttıkça arttı!


Geri Dön