28 / 04 / 2024

Yaş çay fiyatına zam gelecek mi? Üreticilerden ÇAYKUR'a çağrı: Çay alım fiyatı 20 TL olmalı! 

Yaş çay fiyatına zam gelecek mi? Üreticilerden ÇAYKUR'a çağrı: Çay alım fiyatı 20 TL olmalı! 

Çay üreticisi, üçüncü sürgün hasadının yapıldığı şu günlerde yaş çay fiyatlarından memnun değil. Üreticiler, çay fiyatında zam bekliyor. İşte ayrıntılar...



Doğu Karadeniz bölgesinde Rize, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu şehirlerinde 787 bin dekar alanda ekilen yaklaşık 250 bine yakın çay üreticisi, üçüncü sürgün hasadının yapıldığı şu günlerde yaş çay fiyatlarından memnun değil. 

Seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 Mayıs'ta Rize'de gerçekleştirdiği mitingde 11 lira 30 kuruş şeklinde duyurduğu yaş çay fiyatı, aradan geçen 3 buçuk ayda enflasyon nedeniyle yetersiz kaldı. 

Yaş çay fiyatına zam gelecek mi? Üreticilerden ÇAYKUR a çağrı: Çay alım fiyatı 20 TL olmalı! 

Gazete Duvar'dan Fatih Saygın'ın haberine göre; ÇAYKUR'un kuru çaya seçimlerden itibaren yüzde 90'a yakın zam yapmasına karşın üreticiye verilen fiyatın aynı kalması tepkilere sebep oldu. 

Çay üreticileri, ÇAYKUR'a tüm çaylarını veremediklerine ve çoğu zaman satış yapmak zorunda kaldıkları özel sektörde alım fiyatının 8,5-9 TL arasında olduğuna, bu rakamında maliyete yaklaştığına dikkat çekiyor. 

Üçüncü sürgünde çayın yarısının kuraklıktan yandığının da altını çizen üreticiler, hasadın az olması ve fiyatların kazandıracak seviyeden uzak olması nedeniyle belirsizlikte olduklarını dile getiriyor. 

Çayın yaklaşık 1,5 milyon vatandaşı dolaylı şekilde ilgilendiren bir geçim ürünü olmaktan çıktığını belirten üreticiler, ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Yaş çay fiyatına zam gelecek mi? Üreticilerden ÇAYKUR a çağrı: Çay alım fiyatı 20 TL olmalı! 

ÇAY 20 TL OLMALI

Trabzon'un Hayrat ilçesinde çay üreticisi Necati Yiğit, çaya verilen 11 lira 30 kuruşluk fiyatın açıklandığı günden bugüne kadar olan zamanda ederinin azaldığına dikkat çekerek, "Çaya senede 1 defa, maaşımıza 2 defa ama aldıklarımıza her gün zam geliyor. Hiç memnun değiliz. Maliyetler çok arttı" şeklinde konuştu. 

Rize Ardeşen'de çay hasadı yapan Hasan Tutan, kuru çaya yapılan yüzde 90'lık zamma rağmen kendilerine zam yapılmadığının altını çizerek, "Çayın şu anda 17 lira olması lazım. Kuru çaya yüzde 100 zam yapılırken üretici düşünülmüyor" dedi ve çaya ek zam yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Yaş çay fiyatına zam gelecek mi? Üreticilerden ÇAYKUR a çağrı: Çay alım fiyatı 20 TL olmalı! 

Çay Meclisi Of Temsilcisi Süleyman Hacıbektaşoğlu da enflasyonun en çok, fiyatı artmayan çayın üreticisini zor duruma düşürdüğünü aktardı ve açıklamasında "Özel sektörde çay fiyatı 9 liraya kadar düştü. Mevsim koşulları da iyi gitmedi. Kuraklıktan dolayı çay rekoltesi yüzde 40'a yakın düştü. Üreticilerin çay fiyatında iyileştirme talebi var" ifadelerine yer verdi. 

CHP Milletvekili Tahsin Ocaklı da yaş çay bedelinin derhal 20 TL'ye yükseltilmesi gerektiğine dikkat çekti ve bu konuyu Meclis'e taşıdı. Ocaklı, yaptığı değerlendirmede "Her köyün ÇAYKUR'a ve özel sektöre ihtiyacı olmadan kendi ürettiği çayı işleyebileceği bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu şekilde üreticiyi mahkumiyetten kurtaracağız" ifadelerini kullandı. 

Markete gidecekler dikkat! Akbank kasap, market, manav alışverişlerinde resmen hediye dağıtıyor!

Araç başına düşen hızlı şarj istasyonunda Avrupa birincisiyiz!

Yükseköğretim Kurulu harekete geçti: Vakıf üniversitelerine art arda ücret uyarısı!


Geri Dön