19 / 05 / 2024

Yaşlılar kaç yaşına kadar mal satabilir?

Yaşlılar kaç yaşına kadar mal satabilir?

Tapuda alım ve satış işlemleri belli yaş aralıkları ile yapılmaktadır. Bu yüzden Yaşlılar kaç yaşına kadar mal satabilir? sorusu sıklıkla sorulmaktadır.



YAŞLILAR KAÇ YAŞINA KADAR MAL SATABİLİR?

Tapu işlemlerinde yaş sınırı 65 yaş olarak belirlenmiştir. 65 yaşın üzerinde bir alım satım işleminde bulunmak isteyen vatandaşlar için tapu müdürlüğü tarafından akli dengesinin yerinde olduğunu gösteren bir rapor talep ediliyor. Bu rapor doğrultusunda ise tapu işlemlerinin yapılmasına ya onay verilir ya da verilmez.

KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?

Mal satışının gerçekleşmesi için tarafların alım ya da satım yapma ehliyetine yani belirlenen kriterlere sahip olması gerekir. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları zaman ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.

AİLE BİREYLERİ ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında adı geçen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az değildir. Belirtilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılmak isteniyor ise harcın devir eden ve devir alan kişiler tek tek devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yaparlar.

HİSSELİ TAPU AYIRMA NASIL OLUR?

Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülmesi işleminin gerçekleşmesi yasal düzenlemelere göre belirlenmiştir. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir; taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini üçüncü kişiye satarak tapuda devir işlemine gidebilir. Bu şekilde yeni malik tek tapuya sahip olmuş olur. Taşınmazın hisseli sahipleri, kendi aralarında bulunan birine hisselerini satarak tapuda devir ederler ve bu şekilde bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.

Kardeş kardeşe tapu verebilir mi?

Tapu için sağlık raporu hangi bölümden alınır?

Akıl sağlığı yerinde olmayan biri vekalet verebilir mi?


Geri Dön