15 / 05 / 2024

Yatırımcı altın sertifikasına hücum etti! Fiziki altın ile sertifika arasında makas açıldı!

Yatırımcı altın sertifikasına hücum etti! Fiziki altın ile sertifika arasında makas açıldı!

Gram altın ile borsada işlem gören altın sertifikası arasındaki makas açıldı. Gram altının spot piyasadaki değeri ile altın sertifikasının borsadaki değeri arasında yüzde 7-8'e varan farklar oluştu.



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz haftalarda devreye alınan Darphane Altın Sertifikası'na bireysel yatırımcıların büyük bir ilgi gösterdiğini açıklamıştı. Nebati 5 Ocak'ta yaptığı sosyal medya paylaşımında 4 ton altın karşılığında ihraç edilen 500 milyon adet Darphane Altın Sertifikası'nın 403 milyon adedinin sadece 45 günde satıldığını ifade etmişti.

ALTIN SERTİFİKASININ AVANTAJLARI

Altın sertifikası borsada ALTIN.S1 koduyla işlem görüyor. Düşük komisyonla alınıp satılabilmesi, hırsızlık riskinin almamalı ve gelirden stopaj vergisi alınmaması da altın sertifikasını cazip hale getiriyor. Altın sertifikası 0,995 saflığında altına dayalı, her bir sertifika 0,01 gram altına denk. Kasım ayı sonunda piyasaya sunulan altın sertifikaları için 5 ton altın karşılığında 500 milyon adet sertifika satışa sunuldu. Altın sertifikaları alındıktan hemen sonra alınıp satılmaya imkan tanıyor. Fiziki altına dönüştürülme imkanı ise 21 Mart 2023'ten sonra. Fiziki dönüşüm tutarı minimum 50 gram ve üzeri için 10 gram ve katları olarak yapılacak. Günlük fiziki dönüşüm sınırı ise 1000 gram olacak.

Editörün notu: Bu haber 09.01.2023 tarihinde saat 22:20'de yazılmıştır. An itibariyle dolar 18.76 TL, euro 20.17 TL,  Altın Ons fiyatı 1871 dolar, gram altın fiyatı ise 1129 TL değerinde.

Altında bu hafta neler olacak? Piyasaya yön verecek iki etken ne?

Dalgalı piyasada yatırımcıya 5 önemli tavsiye!  

Para nereye gitti? 'Merkez Bankası bankaları acil toplantıya çağırdı' iddiası!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön