30 / 08 / 2024

Yatırımcı rotasını dükkan ve ofise çevirdi!

Yatırımcı rotasını dükkan ve ofise çevirdi!

Yüksek kredi faizleri ve ev sahibi kiracı sorunları nedeniyle konut sektöründe durgunluk devam ederken, yatırımcının ilgisi ticari gayrimenkule yöneldi. Merkez Bankası verilerine göre Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,3 arttı.



Kredi faizlerinin yükselmesi, kira artışlarına uygulanan sınırlama ve kira tahliye davalarının uzun sürmesi gibi nedenlerle yatırımcı son dönemde konut yerine ticari gayrimenkule yöneldi. Yeni Şafak Gazetesi’nin haberine göre, başta İstanbul olmak üzere binlerce dükkan ve ofisin inşaatı sürüyor.

2 BİN 600 TİCARİ BİRİM İÇİN ÜRETİM İZNİ ALINDI

Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü verilerine göre; özel sektör müteahhitlerinin son dönemde üretim izni aldığı ticari birim sayısı 2 bin 620’ye ulaştı. Söz konusu  birimlerin 547’sini teslim eden firmalar, 2 bin 73 ticari birimin inşasına devam ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ise bugüne kadar İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapımı tamamlanan, 15 bin 574 adet konutun yanında bu projelerde yer alan 489 adet ticari birim inşa etti. İnşaası süren toplam 10 bin 782 konutluk kentsel dönüşüm projelerinde 476 adet ticari birimin de yapımı devam ediyor. Ayrıca, Arnavutköy'de 405 adetlik Küçük Sanayi Sitesi iş yeri inşaatı sürerken, toplam sayının da 1.370 olduğu öğrenildi. Emlak Konut GYO da İstanbul’da 2 bin 727 ticari alan inşa etti.

Yatırımcı rotasını dükkan ve ofise çevirdi!

TİCARİ GAYRİMENKULLER YÜZDE 7,3 ARTIŞ GÖSTERDİ

Merkez Bankası tarafından dün açıklanan verilere göre; Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi (TGFE), 2024'ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,3 artış gösterdi. Endeks yıllık bazda nominal olarak yüzde 64,7 yükselirken, reel olarak ise yüzde 4,4 düştü. Türkiye genelinde Dükkan Fiyat Endeksi yüzde 8, Ofis Fiyat Endeksi ise yüzde 3,8 arttı. Öte yandan, İstanbul'da ofis doluluğunda son 12 yılın en yüksek oranı kaydedildi.

Enflasyonist ortamlarda güvenli liman olarak gösterilen ticari gayrimenkul yatırımları gün geçtikçe değerlenyor. İş yeri, mağaza gibi ticari geliri yüksek olan binalara talep daha yüksek. Diğer finansal araçlara kıyasla düşük riskli yatırım olarak gösterilen ticari gayrimenkul yatırımları, hisse senetleri gibi dalgalanan piyasalara göre avantajlı görülüyor.

 

SGK uzmanından emeklilere kötü haber! Ocak 2025 zammını duyanlar karalar bağladı!

Konut sektörünü bekleyen yeni tehlike! İslam Memiş özellikle kiracıları uyardı!

İki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini öngören yönetmeliğin iptali için dava açıldı!

Bankaların mevduat faizlerinde son durum! 500 bin TL'nin 32 günlük getirisi peş peşe açıklandı!

Konut satın alırken neye dikkat edilmeli? Ünlü analist açıkladı! Bu iki madde çok önemli!


Geri Dön