06 / 05 / 2024

Yatırımcı yönünü Doğu'ya çevirdi!

Yatırımcı yönünü Doğu'ya çevirdi!

Doğu'da başlatılan 140 milyarlık dev yatırım hamlesi sonuçlarını veriyor. Türk ve yabancı yatırımcılar rotası Doğu'ya çevirdi.



Hükümetin Doğu'ya kamu alım garantisiyle dört yılda başlattığı 140 milyarlık dev yatırım hamlesi sonuç verdi. Özel sektör ve yabancı yatırımcı milyarlarca dolarlık yatırım için yönünü bölgeye çevirdi. Türkiye Varlık Fonu, Singapur devlet şirketi Subrana Jurong ve Aksoy Holding, ortaklığıyla Diyarbakır-Şanlıurfa arasına petro-kimya merkezi olacak bir endüstri şehri kuruluyor. Referandumdan sonra Varlık Fonu aracılığıyla yaşama geçirilmesi planlanan proje ile 100 bin kişiye istihdam yaratılacak. Yaklaşık 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması öngörülen şehrin mülkiyeti Türkiye Varlık Fonu'na ait olacak.


ALTYAPIYI DEVLET KARŞILIYOR

Diyarbakır-Şanlıurfa 0.4 projesinden sonra Erzurum, Van'a kurulacak endüstri şehirleri bölge ekonomisinin canlanmasına, istihdam yaratılmasına katkı sunacak. Başbakan Binali Yıldırım da projenin Türkiye Varlık Fonu çatısı altında yapılması talimatı verdi. Fon Başkanı Mehmet Bostan başkanlığında 4 ayrı toplantı yapıldı. Singapurlu firma, Aksoy Holding, Kalkınma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ortak çalışma grubu Varlık Fonu dört önemli toplantı gerçekleştirdi. Arazinin mülkiyeti Varlık Fonu'na ait olacak. Şehrin bütün gelirinden fon yararlanacak. Demiryolu, doğalgaz gibi altyapı ihtiyaçlarını devlet yapacak.


10 YILDA 30 MİLYAR

Aksoy Holding Başkanı Erdal Aksoy, "Diyarbakır'ın yarısı büyüklükte kurulacak şehirde yaratacağımız ekosistemle 10 yılda 30 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşılacak" dedi.



Sabah


Geri Dön