27 / 04 / 2024

Yatırımcılar konut yatırımından uzaklaştı! Arsa yatırımı bir çıkış yolu olarak görülüyor...

Yatırımcılar konut yatırımından uzaklaştı! Arsa yatırımı bir çıkış yolu olarak görülüyor...

Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık şirketi Türkiye genelinde 2023 yılına ilişkin konut ve arsa satışına yönelik bir araştırma yaptı. Araştırmalarına göre 2023 yılının en gözde yatırım aracı arsa oldu.



Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık şirketi Türkiye genelinde 2023 yılına yönelik konut ve arsa yatırımı ile ilgili araştırma yaptı. Parsel sorgulama sistemi, değerleme verileri ve raporlardan da yararlanılan araştırmada, 2023 yılının en gözde yatırım aracı arsa oldu.

YATIRMCILAR ARSA YATIRIMINI ÇIKIŞ YOLU OLARAK GÖRÜYOR!

Finansal dalgalanmaların yaşandığı son senelerde yatırımcılar, arsa yatırımlarını bir çıkış yolu olarak görürken, konut alımından uzaklaşarak bütçelerine göre arsa yatırımlarına yöneldi. Türkiye'de özellikle Ocak 2023'ten sonra arsa satış hacminde en yüksek seviyelere ulaşılırken, 2023 yılında 'konut dışı satışlarda' yüzde 58.44'lük oranla rekor kırıldı.

TOPLU ARSA PROJELERİ SATIŞLARIN ARTMASINI SAĞLADI

Özellikle Marmara ve Ege Bölgeleri'nde, toplu arsa projelerinin geliştirilerek vadeli satışa dönmesi, arsa/arazi satışlarının artmasında önemli bir faktör oynadı.

Günümüzdeki ekonomik koşullardan dolayı likidite ihtiyacı olan yatırımcılar için güvenli ve karlı bir seçenek olarak arsayı enflasyona karşı güvenli bir liman olarak konumladı.

Türkiye'nin belirli bölgelerinde arsa yatırımlarında vatandaşların genellikle tekerlekli evler olarak bilinen Tiny House'lara yönelirken, enerji yatırımlarının da artmasıyla arsalara talebin ve bununla doğru orantıda satış fiyatlarının da ivme kazandığı gözlendi.

Yatırımcılar konut yatırımından uzaklaştı! Arsa yatırımı bir çıkış yolu olarak görülüyor...

YATIRIMCILARIN EN GÖZDE YERİ ÇATALÇA VE ÇANAKKALE OLDU 

2023 yılı içinde arsa satış oranı ile gayrimenkul satış oranları karşılaştırıldığında, en büyük fark İstanbul'un Çatalca ilçesinde oldu. Çatalca bölgesinde 2023 yılında arsada 1400'ün üzerinde satış gerçekleşirken gayrimenkul satışına göre yüzdelik oranı 4500 seviyelerine ulaştı.

Arsa yatırımcılarının bir diğer gözde yeri de Çanakkale oldu. Çanakkale'de 2023 yılında 30 bine yakın arsa satışı yapılırken, gayrimenkul yatırımına oranla yüzde 470'lik bir hacim farkı gözlendi. Yatırımcıların 2023 yılı içinde özellikle turistik açıdan büyük ilgi gören Urla, Çeşme, Seferihisar ve Menderes gibi lokasyonlarda da yüksek arsa satışları gerçekleşti.

ARSAYA OLAN TALEPLER ARTTI!

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Denge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Son dönemde gerek enflasyon gerekse konut fiyatlarında yüksek seyreden fiyatlar, yatırımcıları güvenli alanlara yöneltti.

2023 yılındaki arsa satış oranı ile gayrimenkul satış oranlarını kıyasladığımızda arsaya olan talepler oldukça arttı. Bu durumu da analiz ettiğimizde, konut finansmanına kısıtlı erişimin, arsa yatırımları özelinde bir artış yarattığını söyletebiliriz" dedi.

Arsa yatımı 2023'e damga vurdu!

E-Devlet üzerinden parsel sorgulama nasıl yapılır 2024? Arsa, ada, tapu parsel sorgulama ekranı!

Trakya'da arsa ve konutlar çok cazip! İlgi Trakya'ya yöneldi!

Geri Dön