03 / 05 / 2024

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

Merkez Bankası'nın adımları sonrasında son bir ayda ticari kredi faizlerinde sert düşüş görüldü ancak kredilere ulaşmak kolay değil.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) adımlarında sonra ticari kredi faizlerinde sert düşüş yaşandı.

% 14’lük Merkez Bankası politika faizine rağmen 22 Temmuz haftasında yaklaşık yüzde 29,74’e kadar yükselen TL cinsi ticari kredi faizi, 2 Eylül haftasında % 21,96’ya kadar geriledi.

Temmuz sonunda iş dünyası özel bankalarda yüzde 50’lere ulaşan kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek isyan etmiş, bunun üzerine TCMB 18 Ağustos’taki toplantısında politika faizini yüzde 13’e düşürmüş, 20 Ağustos tarihli kararla da ticari kredi faizlerine sınırlama getirmişti.

TCMB düzenlemesine göre, bazı ticari kredilerde faiz yüzde 21,48'in üzerindeyse bankanın kredinin yüzde 20'si; yüzde 27,61'in üzerindeyse ise kredinin yüzde 90'ı oranında tahvil karşılık ayırması gerekiyor.

Bu adımlar sonrasında ticari kredi faizleri sert düştü.

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ 11 PUAN YUKARIDA

2 Eylül haftasında ortalama ihtiyaç kredisi faizi yüzde 33,47 olurken, ortalama ihtiyaç kredisi faizi ile ticari kredi faizi arasındaki fark da 11,5 puanla tarihi yüksek seviyelere ulaştı.

22 Temmuz haftasında da ihtiyaç kredisi faizi ortalama yüzde 34,11 seviyesindeydi. TCMB ihtiyaç kredisi faizlerini düşürmeye dönük adım atmamış, bu konuda bankaları serbest bırakmıştı.

Öte yandan, TCMB’nin faiz verileri ortalama oranları yansıtıyor. Birçok vatandaş çok daha yüksek oranlarla kredi kullanıyor ancak yine de oranlar yüzde 80’lik resmi enflasyonun altında kalıyor.

2 Eylül haftasında ortalama konut faizi yüzde 18,96, ortalama taşıt kredisi faizi 27 oldu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön