18 / 05 / 2024

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

Merkez Bankası'nın adımları sonrasında son bir ayda ticari kredi faizlerinde sert düşüş görüldü ancak kredilere ulaşmak kolay değil.



KREDİ BÜYÜME HIZI DA YAVAŞLIYOR

TCMB faiz indirdi ve ticari kredi faizlerine sınırlama getirdi ancak bankaların ticari kredi faizleri gerilerken kredi büyüme hızları da düştü.

kur etkisinden arındırılmış 13 haftalık yıllıklandırılmış ticari kredi büyüme hızı 2 Eylül haftasında yüzde 19,5’e kadar geriledi. Bu oran mayısta yüzde 60’lara kadar yükselmişti.
Tüketici kredilerinde büyüme hızı 2 Eylül haftasında yüzde 34,1 ile daha yüksek seviyede yer aldı.

Geçen hafta TL ticari kredi hacmi artışı 15,7 milyar TL oldu. Nisan-mayıs döneminde bu kalemde haftalık artışlar 60 milyar TL’nin üzerini görmüştü.

Yeni adımlar sonrası kredi faizlerinde şok gelişme!

KREDİ BÜYÜMESİNE DE SINIR GELMİŞTİ

TCMB, TL ticari kredi faizlerinin yanı sıra TL ticari kredi büyümesine de sınırlama getirmişti.

30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 29 Temmuz 2022 tarihine göre yüzde 10 kredi büyüme oranını aşan bankalar, kredi tutarı kadar menkul kıymet bir yıl boyunca tesis etmek zorunda kalacak.

Yani bir yandan ticari kredi faizlerinin düşürülmesi hedeflenirken, bir yandan da kredi büyümesinin belirli sınırlar içinde kalması istenmişti.

Öte yandan, 23 Nisan tarihli kararıyla TL cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredileri yüzde 10'luk zorunlu karşılığa tabi tutan ve 10 Haziran'da bu oranı yüzde 20'ye yükselten TCMB, dün aldığı kararla yüzde 20'lik zorunlu karşılık yerine yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisini zorunlu tutmuştu.

SANAYİCİLER ŞİKAYETE DEVAM EDİYOR

Geçen hafta sozcu.com.tr’ye konuşan sanayiciler, TCMB’nin adımları sonrasında kredi faizlerinin bir miktar gerilediğini, ancak bu sefer de bankaların kredi vermediğini öne sürmüştü.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, temmuz sonunda İstanbul Sanayi Odası’nda katıldığı toplantıda sanayicileri ucuz kredi ile döviz almak ve stokçuluk yapmakla suçlamıştı.

Hükümet bir yandan şirketlere ucuz kredi sağlayarak seçim öncesinde ekonominin canlı kalmasını hedeflerken bir yandan da kredilerin dövize yönelmesinden ve enflasyonu artırmasından çekiniyor.

EDİTÖR NOTU: Bu haber 9 Eylül 2022 tarihinde saat 22.23'te yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,24 Türk Lirası, euro 18,15 Türk Lirası, altının gramı ise 1000,72 Türk Lirası değerinde.

'Halkbank, Ziraat Bankası ve Vakıfbank emekli promosyonlarını 15 bin TL yapacak' iddiası!

SGK uzmanı asgari ücretin 2023'te kaç para olacağını açıkladı!

Selçuk Geçer 'küçük kıyamet' için tarih verdi! Dolarda dudak uçuklatan tahmin


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön