22 / 12 / 2024

Yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?

Yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?

Satın alınan taşınmazda kiracının olması ya da eski malikin çıkmaması problem teşkil edebiliyor. Ancak, yeni malikin kiracıyı veya eski maliki tahliye etme hakkı bulunuyor. Peki, yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?



Yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?

Taşınmaz mal alım satım süreçlerinde yeni malikler, tahliye konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. Satın alınan taşınmazda kiracının olması ya da eski malikin çıkmaması problem teşkil edebiliyor.


Ancak, yeni malikin kiracıyı veya eski maliki tahliye etme hakkı bulunuyor. Peki, yeni alınan evin tahliyesi nasıl olur?


Yeni satın alınan evden eski ev sahibinin tahliyesi

 

Ev satışından sonra eski ev sahibine, evi boşaltması için herhangi bir süre tanınmıyor. Taraflar arasında başka bir anlaşma olmaması durumunda eski ev sahibinin evi hemen teslim etmesi gerekiyor.


Buna rağmen eski ev sahibi taşınmazı tahliye etmiyorsa, evi satın alan kimse eski malik hakkında "Mülkiyet hakkımı ihlal ediyor." diyerek savcılığa başvurarak yasal süreç başlatabiliyor. Ayrıca, yeni malik, eski ev sahibinin evi hemen boşaltması için ihtarname çekebiliyor.


Yeni satın alınan evden kiracının tahliyesi


Borçlar Kanununa göre, kiraya konu olan taşınmazı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.



Yeni alınan evin emlak vergisi beyannamesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön