27 / 04 / 2024

Yeni konut kampanyasında faiz oranı ne olacak? 

Yeni konut kampanyasında faiz oranı ne olacak? 

Ev almak isteyenler yeni konut kredisi faiz kararını merakla sorguluyor. Bu kapsamda konut kredisi kampanyası için başvuruların ne zaman başlayacağı merak ediliyor.



Düşük faizli konut kredisi kampanyasından faydalanmak isteyenlerin heyecanla beklediği konut kredisi başvuruların ne zaman başlayacağı merak ediliyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulunmuş ve kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çalışmalar yapılacağını açıklamıştı. Konuya ilişkin konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı önemli detaylar anlattı.

'KREDİ KISITLAMASI VE YÜKSEK FAİZ ETKİLEDİ’

Özelmacıklı ipotekli konut sarışlarına ilişkin, "İpotekli satışlarda gerçekten çok önemli bir düşüş var. Bu rakamsal açıdan baktığımızda ekim ayında bir önceki senenin aynı ayına göre ipotekli satışlarda yüzde 58 azalış oldu" diye ifade ederek, "İpotekli satışlar 5577 seviyesinde kalmıştı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payının yüzde 5.9 seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz. Senenin geneline baktığımızda yani Ocak-Ekim döneminde gerçekleşen ipotekli satışlar bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 31 düşüşle 166 bin seviyesinde gerçekleşti. Ocak-Ekim dönemindeki ipotekli satışlardan 50 bini ilk konut satışlarında gerçekleşti. 2. eve yönelik kredi kısıtlamaları ve yüksek faiz oranlarının yüksek etkisi olduğunu söyleyebiliyoruz" diye belirtti.

Yeni konut kampanyasında faiz oranı ne olacak? 

‘1 MİLYON LİRA KREDİ İÇİN AYLIK ÖDEME 30 BİN LİRAYA DAYANDI’

CNNTürk'te ter alan detaylara göre, şu anda kamu bankalarında kredilerde önemli kısıtlamalar olduğunu söyleyen Özelmacıklı, BDDK’nın konut kredileri ile ilgili ilk defa ev alacaklara ve mevcutta evi olanlar için uyguladıkları kredilerde farklılıklar olduğuna dikkati çekti. 

Bugün ilk defa ev alacak bir kişi için 1 milyon lira kredi çekilmek istendiğinde 120 ay vade ile aylık yüzde 2.85 oranında faiz oranı ile yaklaşık 29 bin 500 lira seviyesinde aylık ödeme yapılması gerektiğini belirten Özelmacıklı, "Bu hayat sigortası vb. Koşullarla farklılık gösteriyor. Taşınmazların değerleme raporundaki değerlerinin de çekilebilecek kredilerle ilgili etkisini unutmamak lazım. 1 milyon lira için yaklaşık 30 bin liralık bir geri ödemeden bahsediyoruz" şeklinde konuştu. 

Yeni konut kampanyasında faiz oranı ne olacak? 

GÖZLER YENİ KONUT KAMPANYASINDA! FAİZ ORANI NE OLACAK?

Konut kampanyası ile ilgili faiz oranlarının konut üreticileri açısından önemli bir beklentisi olduğunu ifade eden Özelmacıklı "Aynı zamanda ev almak isteyenler açısından da mevcut faiz oranlarının yüksek olduğuna ilişkin genel bir kanaat var. Tüketicilerin kampanya çerçevesinde aylık yüzde 1.50 seviyelerine kadar oluşabilecek kampanyalardan faydalanma ihtimalinin yoğun olacağını düşünüyoruz" dedi.

Böyle bir düzenleme yapıldığı takdirde 1 milyon lira konut kredisi için aylık yüzde 1.50 seviyesinde faiz olabileceği düşünüldüğünde ödemeler 18 bin liraya kadar düşeceğini kaydeden Özelmacıklı, "Bunların piyasada daha kabul edilebilir oranlar olduğunu söyleyebiliyoruz.

Finansmanın kolaylaşması, konuta olan talebi canlandıracaktır. Düşen konut satışlarını harekete geçirebilir. Dar ve orta gelirli vatandaşların konut sahibi olması açısından önemli avantaj sağlar. Şu anda yapımı yavaşlamış, yapımı beklenen ve yapılmayan projelerin satışlarına oluşturacağı olumlu etkiler nedeniyle istihdam ve piyasaya önemli katkıları söz konusu olabilecektir.” diye konuştu.

Ev sahipleri dikkat! İzinsiz yapanlara ceza yağacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İstanbul'da hedefimiz yılda 350 bin konut inşa etmek...


Geri Dön