27 / 04 / 2024

Yeni vergi sinyali: Günübirlik kiralanan evlere vergi yolda!

Yeni vergi sinyali: Günübirlik kiralanan evlere vergi yolda!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlere yönelik bakanlık tarafından vergi düzenlemesi yapıldığını bildirdi. Bu kapsamda elde edilecek gelirden vergi alınmasının ve bunun da mevzuatlara uygun şekilde yapılacağı belirtildi.



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlerle ilgili düzenlenen mevzuat çalışmasının sene sonuna kadar hayata geçirileceğini kaydetti ve bu evlere sertifika belgelendirme koşulu getireceklerini, elde edilen gelirden de vergi alınacağını açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz" dedi. Günü birlil ev kiralayanların, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklarını söyleyen Ersoy, "Konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar" dedi.

Ersoy, ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacağını aktardı.

Yeni vergi sinyali: Günübirlik kiralanan evlere vergi yolda!

ERSOY: VERGİYİ MALİYE BAKANLIĞINA YATIRACAKLAR

“Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna” diye ifade eden Ersoy, bu tarz evlere bakanlığın bir mevzuat çalışması başlattığını ve yıl sonuna kadar da hayata geçeceğini bildirdi.

“Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak” diye aktaran Ersoy, vergiyi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekeceklerini aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından da önemli olduğunu söyledi. Ersoy bu durumu, "Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler" şeklinde açıkladı.

Yeni vergi sinyali: Günübirlik kiralanan evlere vergi yolda!

KONAKLAYANLARI BİLDİRMEK ZORUNDA OLACAKLAR

Bu evlerde konaklayan kişilerin düzenli olarak bildirileceğini aktaran Ersoy, günübirlik evlere karşı olmadıklarını sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarı olduklarının altını çizerek, "Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor" dedi.

Yeni vergi sinyali: Günübirlik kiralanan evlere vergi yolda!

Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evler ile ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebileceğini aktarmıştı. Bakan Tunç, bu konuda cezai yaptırımın en son düşünülecek şey olabileceğini söylemişti.

Pamukkale'de turizm imarlı arsa satılacak!

TOKİ bu ilde 2 yeni proje inşa edecek! Tarih belli oldu!

Bakan Özhaseki: Kahramanmaraş'a 112 bin 414 deprem konutu yapılacak!


Geri Dön