09 / 01 / 2025

Yerli yenilenebilir enerji firmaları Bergama OSB’de kümelenecek!

Yerli yenilenebilir enerji firmaları Bergama OSB’de kümelenecek!

Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever yaptığı açıklamada, özellikle yenilenebilir enerji konusunda ürün, hizmet ve teknoloji üreten firmaların kümelendiği bir bölge olmayı hedeflediklerini ifade etti





Bergama OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, özellikle yenilenebilir enerji konusunda ürün, hizmet ve teknoloji üreten firmaların kümelendiği bir bölge olmayı hedeflediklerini ifade etti


Sadece bir fabrikanın faaliyet gösterdiği Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ), hedef olarak yerli ve yenilenebilir enerji konusunda faaliyet gösteren firmaların kümelendiği bir bölge olmayı seçti. Bölge yönetimi yatırımcı bekleyen 68 parsele enerji firmalarını çekmek için fuar tanıtımlarından yüzyüze görüşmeye kadar bir dizi çalışma gerçekleştirecek.


Bergama OSB’nin 1 milyon 94 bin metrekaresi sanayi parseli olmak üzere 1 milyon 793 bin metrekare büyüklüğe sahip olduğunu dile getiren BOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, “Bölgeye Elektrik Dağıtım AŞ’nin dağıttığı enerji yetersiz. 28 katılımcı var ama kısa vadede yatırım düşünmüyorlar” dedi.


Bölgenin kısa vadede 5 megavat, toplam kapasitesi düşünüldüğünde 30 megavatlık bir enerjiye ihtiyacı olduğunu belirten Vatansever, “Bu konuda TEDAŞ, TEİAŞ ve Enerji Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor.Bir diğer sıkıntı da Bergama’da doğalgazın olmayışı. Bergama şehir olarak da doğalgazı tercih etmeli, Bergama’ya gelen doğalgazın OSB’ye de mutlaka gelmesi lazım. Ki biz orada arsa satışında, özellikle doğalgaz satışını yoğun olarak kullanacak yatırımcılara rahatlıkla tahsis yapabilelim. Bu konuda Bergama Belediyesi ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.


Bergama OSB’yi cazibe merkezi haline getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Vatansever, “Bölge için cazip konunun yenilenebilir enerjinin kümelendiği bir yapı olabileceğini öngördük. İstiyoruz ki, burada uluslararası fotovoltaik hücresi üreten, yani bunun teknolojisini, Ar-Ge’sini yapan, bundan sonra da güneş panelleri üreten firmalar kurulsun. Rüzgar enerjisiyle ilgili üretim yapan firmalar gelsin, istiyoruz ki biyogazla ilgili üretimlerin yapıldığı bir üs olalım. Bu çerçevede  İzmir  Kalkınma Ajansı başta olmak üzere ilgili kuruluşlarla görüşüyoruz. Orada bir enerji kümelenmesi yaratılabilmesi için strateji kuruluşlarıyla çalışıyoruz ve bütün dünyaya bunu duyurmak istiyoruz. Bu, Türkiye için de ayrıca yeni bir örnek. Böyle bir OSB yok şu an” dedi.


Yenilenebilir enerji konusunda ihtisas OSB olma düşüncesini gündemlerine aldıklarını ama çok zor bir süreç olduğu için bundan vazgeçtiklerini anlatan Vatansever, “Mevcut bir OSB’nin ihtisas OSB’sine dönüştürülmesi meşakkatli, zor bir süreç. Biz yine karma OSB’yiz ama bölgemizde belirli noktalar, belirli ürünler oluşturarak yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili talep yaratacağız. Bu tür firmaları çekmeye çalışacağız. Bölgede sanayi parsellerinin metrekaresi 25 euro. Bu, diğer bölgelerle karşılaştırıldığında çok düşük bir fiyat” diye konuştu.


Bölgeyi yenilenebilir enerji için cazibe merkezi haline getirmenin yollarından birinin bu konuda dünyanın önemli firmalarından birkaç tanesinin yatırım yapmasını sağlamak olduğunu söyleyen Vatansever, “Bunu başarırsak, bölge cazibe merkezi olacaktır. Bu amaçla reklam, proje, tanıtım çalışmalarına başlayacağız. Bu konuyla ilgili özel olarak personel istihdam etmeyi düşünüyoruz. Yurtdışındaki fuarlarda, enerji ile ilgili organizasyonlarda tanıtım yapacağız. Büyük firmalarla direkt görüşmeyi de  planlıyoruz. Gelecek firmaları  yan sanayisi de takip edecektir” şeklinde konuştu.


Fabrikaların çatıları fotovoltaik enerjiye uygun olacak


Bölgede yatırım yapacak girişimcilerle fabrikalarının çatılarını kesinlikle fotovoltaik enerjiye uygun tasarlamaları için görüşeceklerini dile getiren Vatansever, “Belki de OSB’nin mevcut imar planında fabrikaların bakacağı yönleri bile revize edeceğiz. Fabrikaların fotovoltaikten yararlanabilmeleri için yönlerinin güneye bakması gerekiyor. Çatılarının da tek yöne eğimli  planlanması konusunda çalışıyoruz. Çatıların yapılış şeklini de belirleyeceğiz, fabrikaların tamamı, belki hemen değil ama 3-5-10 sene sonra fotovoltaik paneli koyabilmeli” dedi.


Rüzgar enerjisini OSB için kullanacağız


Bergama OSB’nin rüzgar enerji sistemlerinin çok yoğun olduğu bir bölgede yer aldığına dikkat çeken Vatansever, “OSB sınırları içinde , kendi finansmanını kendi karşılayacak bir modelle, mutlaka ve mutlaka rüzgar enerjisini OSB için kullanacağız. EPDK’dan dağıtım lisansına sahip olduğumuz için, bir özel şirketle ya da OSB’ye ait enerji şirketimizi kurarak, rüzgar enerjisi yatırımlarını yapacağız. Bergama OSB’yi çevreci bir OSB yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Dünya


Geri Dön