01 / 05 / 2024

Yeşil çatılara ihtiyaç artıyor!

Yeşil çatılara ihtiyaç artıyor!

Beton yapıların içinde sıkışıp kalan şehir insanının havası yeşil çatılarla değişiyor. Sanayileşme ve kentleşme sonucunda doğa hızla tahrip olurken tüm dünyada yeşile olan ihtiyaç da artıyor..



Beton yapıların içinde sıkışıp kalan şehir insanının havası yeşil çatılarla değişiyor. Sanayileşme ve kentleşme sonucunda doğa hızla tahrip olurken tüm dünyada yeşile olan ihtiyaç da artıyor. Aşırı yapılaşma sonucunda kaybolan yeşil alanların yeniden kazanılmasında ise yeşil çatı sistemleri önemli bir rol oynuyor. Türkiye'de Onduline Avrasya'nın öncülüğünde 2003 yılından bu yana uygulanan yeşil çatılar, üzerinde her türlü bitki ve sebzenin yetiştirilmesine olanak sağlayarak bahçe keyfini çatılara taşıyor. 

Yeşil çatılar, sürdürülebilirliğin ana ilke olarak benimsendiği günümüz mimarisinin temel öğelerinden biri olarak kabul görüyor. Avrupa'da çok yaygın bir uygulama olan yeşil çatılar, ülkemizde ise inşaat sektörünün yeni trendi olarak dikkat çekiyor. Türkiye pazarına ilk kez 2003 yılında Onduline Avrasya öncülüğünde giren yeşil çatılara duyulan ilgi her geçen yıl daha çok artıyor. Yeşil çatıların en sık kullanıldığı ülke olan Almanya'nın sadece Stutgart kentinde 2 milyon metrekarelik yeşil çatı uygulamasına karşılık Türkiye genelindeki 500 bin metrekarelik yeşil çatı uygulaması alınması gereken çok yol olduğunu gösteriyor. 


Yeşil çatıların hızlı kentleşme sonucunda eko-dengesi bozulan şehirlere yeni bir soluk kattığını belirten Onduline Avrasya Sürdürülebilir Büyüme Koordinatörü Ayşe Miray Şen: "Yeşil çatılar Türkiye için yeni bir kavram olsa da geçmişi Babil'in Asma Bahçeleri'ne kadar dayanıyor. Yapılaşma sonucu yok edilen yeşil alanların eğimli çatılar, teras çatılar ve otopark üzerlerinde yeniden kazanılması hedefi ile geliştirilen yeşil çatılar, doğal güzelliğinin yanı sıra bulunduğu ortamın oksijen miktarını artırarak havayı temizliyor. Örneğin İstanbul'da kişi başına 1,5 metrekarelik yeşil alan düştüğü ve şehirlerin yüzde 75'inin asfalt ve beton gibi geçirimsiz yüzeylerle kaplı olduğu göz önünde bulundurulduğunda yeşil çatıların önemi daha çok ortaya çıkıyor" dedi.


Son Saat


Geri Dön