YHT Projesi Bilecik ekonomisini canlandıracak!
Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi, Türkiye ve Bilecik için büyük önem taşıyor. Yenişehir-Bilecik bağlantı yolu ile kente ulaşım kolaylaşacak ve kent önemli bir cazibe merkezi olacak.
Bilecik gerek hızlı tren gerek karayolu ulaşımındaki yeni yatırımlarla başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya gibi büyük şehirler olmak üzere yurdun birçok noktasına ulaşım süresinin kısalmasıyla, ekonomik gelişmesine ivme katacak. Ayrıca yapımı tamamlanacak olan Yenişehir-Bilecik bağlantı yolu ile Bilecik, Bursa'ya çok daha yakın mesafede bir il konumuna gelecek. Söz konusu şehirlere ulaşımı ortalama bir ila bir buçuk saat olacak Bilecik, böylece daha ulaşılabilir bir şehir haline gelecek ve yatırımları canlandıracak.
Bilecik'te son beş yılda gerçekleştirilen ulaşım alanındaki yatırımlar, bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. Bilecik'te bulunan Birinci OSB ve İkinci OSB'de yer bulamayan veya ulaşım problemlerinden dolayı çevre illere yatırım gerçekleştiren sanayicileri bölgeye çekmek adına Üçüncü OSB kuruluyor. Ayrıca Bursa ve Eskişehir'den Bilecik'e yatırımcı çekmek için de Üçüncü OSB büyük önem taşıyor. Bölgede mermer, seramik ve maden sektörü öne çıkarken, metal işlemeciliği de ağırlığını hissettirmeye başlamış durumda. İl yönetimi bununla ilgili bir ihtisas organize sanayi bölgesi yapılması için çalışmalar başlatacak. Ticari anlamda çok canlılık olmadığı ifade edilen ilde, aynı zamanda kalifiye eleman sıkıntısı da boy gösteriyor.
Bilecik'in yegane akademik kurumu olan Şeyh Edebali Üniversitesi'nin gün geçtikçe büyümesi, yeni fakültelerle öğrenci sayısında artış sağlanması ise gelecekte bu sıkıntının aşılacağına dair bir umut yaratıyor.
Altı OSB faaliyet gösteriyor
Halihazırda Bilecik'te faaliyet gösteren altı OSB mevcut. Türkiye'de sanayi alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak bu sayı yetersiz gelmeye başlamış. İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Sakarya gibi büyükşehirlerin arasında yer bulamayan yatırımcıların Bilecik'e rağbet etmesi kaçınılmaz.
Bursa-Bilecik yolunun tamamlanması ve hızlı trenin Bilecik'ten geçmesi, orta ve uzun vadede ilin, sanayileşme açısından ciddi yol kat edeceğinin bir göstergesi sayılabilir.
İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi'nde, 2013 yılında Bilecik'te üretim yapan 13 firma yer aldı. Bilecik mevcut potansiyeli ile Türkiye'nin 2023 vizyonu doğrultusunda, ülke ekonomisine olan katkısını her geçen gün artırıyor. Önümüzdeki dönemde Bilecik'in yıldızının daha da parlayacağı kanaati yaygın.
Kültür, sanat ve çevre çalışmaları dikkat çekiyor
Bilecik Belediyesi'nin gerçekleştirmiş olduğu kültür-sanat ve çevre çalışmaları da dikkat çekiyor. Belediye tarafından çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Çevre projelerinden en çok dikkat çekenler ise atık yağ ve pil toplama çalışmaları, Bilecik Belediyesi'nin yürüttüğü atık su arıtma tesisi ve entegre katı atık dönüşüm tesisi projeleri. Kısa süre sonra hizmete girecek olan atık su arıtma tesisi ve çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. 80 bin kişilik bir nüfusun atık suyunu temizleyebilecek kapasitede olan tesis, günlük 9 bin metreküp atık su temizlenerek, kullanıma ve doğaya tekrar sunulacak. Sözü edilen tesisler, yüklenici firma tarafından bir yıl çalıştırdıktan sonra Bilecik Belediyesi'ne devredilecek. 8 milyon 170 bin sözleşme bedeli olan dev tesisler, hizmete girdiğinde Bilecik, ender yapılan ve büyük hizmetler veren bir projeyi kazanmış olacak.
Dünya Sektörel