05 / 05 / 2024

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

Ekonomistlerin 2023 yılına ilişkin büyüme, enflasyon ve faiz beklentileri neler? 28 kurum ile yapılan ankete göre, küresel faiz artışları ve resesyon endişelerinin yanı sıra seçim ortamı da Türkiye ekonomisi ve piyasaların seyrinde etkili olacak



MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen geçen yıl faiz indirimlerine devam etti ve en son politika faizini yüzde 9’a indirdi. Ankete katılan 22 ekonomistin hepsi 19 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısında, politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor.

Yıl sonu enflasyon, faiz, büyüme ne olur? Seçim sonrası beklentiler neler? İşte uzmanların tahminleri

SEÇİM SONRASI NE OLUR?

Peki, seçim sonrası beklentiler neler? Ekonomistler, politika faizinin yılın ilk yarısında yüzde 9 seviyesinde kalacağını tahmin ederken, en geç haziran ayında yapılması beklenen seçimler sonrasında yıl sonuna kadar TCMB'nin faizi yüzde 25 seviyesine kadar sıkılaştırmasını bekliyor.

Ekonomistler seçimin sonucuna göre ekonomi politikalarının yön değiştirebileceğini öngörüyor.

Brown Brothers Harriman Döviz Strateji Müdürü Win Thin araştırma notunda şu hususlara dikkat çekti: “Para politikasının yeni bir döneme girdiğine ve ilave gevşeme adımlarının haziran seçimlerinden önce makro ihtiyati tedbirler aracılığıyla yapılacağını düşünüyoruz. Bu sürdürülebilir olmayan politikalar nedeniyle ülkenin ekonomik krize doğru yönelimi sürüyor."


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön