23 / 12 / 2024

Yıldırım Çınarönü'nün geleceği masaya yatırıldı!

Yıldırım Çınarönü'nün geleceği masaya yatırıldı!

Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Yavuzselim, Çınarönü ve Hacivat mahallelerinde yapılan imar planı değişikliği sonrası Çınarönü Mahallesi'nde bir toplantı gerçekleştirildi.



 


Bursa Yıldırım  Ankara  Yolu’nun altında bulunan Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Yavuzselim, Çınarönü ve Hacivat mahallelerinde yapılan imar planı değişikliği sonrası, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin Yavuzselim’den başlattığı toplantılar Çınarönü’nde devam etti. 


Yıldırım Belediyesi'nde yer alan habere göre, Başkan İsmail Hakkı Edebali, Çınarönü Mahalle sakinleriyle yaptığı buluşmada, bölgenin yarınlarını kurtaracak yeni imar planı ve kentsel dönüşüm hakkında bilgi verirken vatandaşların sorularına da cevap verdi. Bursa Yıldırım’ın en büyük sorununun plansızlık olduğunu belirten Başkan Edebali, “Bu sorunun en önemli yansıması Ankara Yolu’nun altında kalan 6 mahallemizde ortaya çıkıyordu. Bitişik nizam 2 kat şeklinde yapılan eski plan şehirciliğe aykırı bir düzen. Şehir yaşamında geniş yollara, park alanlarına, kapalı pazar yerlerine, spor alanlarına, kaldırımlara, bisiklet yollarına ve otoparklara ihtiyaç var. Eski plan şehrimizin geleceğine hiçbir artı değer sağlamazdı. Bizler de hemşehrilerimize yaşam standartları yüksek bir hayat sağlayabilmek için elimizi taşın altına koyduk” diye konuştu.

‘MUTLU İNSAN, SAĞLIKLI ŞEHİR’

 

Yeni imar planında bölgedeki mevcut resmi kurumlar dışında tüm alanların değişeceğini belirten Başkan Edebali, “Bu altı mahallemizin 418 hektarlık alanında yeni, modern ve güvenli bir şehir kurulabilmesi için mevcut okul, ibadethaneler ve diğer resmi kurumlar dışındaki tüm alanları değiştiriyoruz. Plan için birçok kurumdan görüş aldık. BUSKİ’den, UEDAŞ’tan, BURSAGAZ’dan, Büyükşehir Belediyesi’nden, DSİ’den, Karayolları’ndan, Orman Bakanlığı’ndan, Tabiat Varlıkları’ndan ve NATO’dan dahi görüş aldık. Bu 6 mahallemizin sorunlarını tümüyle ortadan kaldıracak en önemli çalışmanın yeni imar düzeni olduğuna karar verdik. Riskli alan ilan edilen bölgenin planlarında değişiklik yapılabilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Göreve geldiğimizde kaderine terk edilen bu mahallelerimizde 5 yılda 50 yıllık bir sıçrama yapabilmek için kollarımızı sıvadık. 40 yıldır biriken sorunlar için kimse kalıcı çözüm üretmemiş. Üç yıldır yapılan yoğun çalışmalar sonucunda yeni imar planımızın onayını aldık. Artık yeni planımızda Bursa’nın en gözde mahallesi hangisiyse, o mahalleden standartları çok daha yüksek bir mekânsal düzenimiz var” dedi.

 

‘YENİ İMAR PLANI BÜYÜK KAZANÇ’

 

Plansızlık nedeniyle çöküntü bölgesi halindeki alanların ayakta durması için yeni planda ticari alanlara da yer verdiklerini söyleyen Başkan Edebali, “Bölgede ekonominin canlanması için ticaret alanları ve iş yerlerine büyük pay ayırdık. Şuan Çınarönü’nde yaşayan insanlar başka bölgelerde çalışmasa Çınarönü ayakta kalamaz. Şehirde ticaret, işyeri, alışveriş olmadan hayatı idame ettiremeyiz. Mahalledeki imar düzeninin o ticari imkanları vermeli. Bu planı düşünürken sadece fiziki dönüşümü düşünmedik. Plan bize çok güçlü bir ekonomik kalkınmayı sağlayacak. Yerlerimizi en kıymetli hale getirdik. Planımızın onaylanmasıyla şuyulandırma çalışmalarımızı başlattık. Herkesin tapuları ortaya mağduriyet çıkmadan yeniden düzenlenecek. Tapu Müdürlüğü’nden çalışmaların en az 1,5 yıl süreceğini öğrenince Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet Özhaseki’den ricada bulunarak ilave personel istedik. Biz de çalışmalara destek vereceğiz. Hedefimiz 6 mahalledeki insanlarımızın tapularını 5 ayda çıkarabilmek. Bunun ardından özel sektör bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları başlatmak için adeta yarışacak ve inşaat sektörü de hareketlenecek. Yeni imar planı bölge insanımız ve şehrimiz için çok büyük bir kazanç. İnsanlarımızın özlemini çektiği yeni ve modern bir yaşamın başlangıcına imza atmaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.


 


Geri Dön