20 / 11 / 2024

Yıldız'a TÜRSAB restoranı

Yıldız'a TÜRSAB restoranı

Yıldız Parkı'nda İstanbul Belediyesi'ne bağlı Beltur'un işlettiği ve içki servisi yapılmayan iki restorana içkili rakip geliyor. Restoranı TÜRSAB işletecek




Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İstanbul'daki Yıldız Sarayı'nın bahçesinde bulunan Yıldız Porselen fabrikasının yanındaki binaya içkili restoran ve hediyelik eşya dükkânı açacak. TÜRSAB'ın, Milli Saraylar'dan dört yıllığına kiraladığı binada açacağı restoran 800 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek. Beşiktaş ile Ortaköy arasında yer alan ve Boğaz manzaralı bahçesi bulunan restoran 1 Nisan'da açılacak.
Konuyla ilgili bilgi veren TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Yıldız Parkı'ndaki alkol verilen tek tesis olacak. Eğlence ve müzik olacak. Türk turizmine Yıldız'ı kazandıracağız. İsmi Yıldız restoran olacak" dedi.
Yıldız Porselen fabrikasının yanında bulunan tesiste turistlere porselenin yapılış aşamalarını da göstereceklerini anlatan Ulusoy, hediyelik eşya dükkanında Yıldız Porselen satacaklarını kaydetti.
Milli Saraylar'a ait bu tesisi 4 yıllığına kiraladıklarını ifade eden Ulusoy, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a bu tesisi turizme kazandırılmasına yardımcı olduğu için teşekkür etti. Ulusoy, Topkapı Saray'nın girişinde bir tarihi 'karakol binası' olduğunu, onu da Feriye restoran ve kafe olarak işlettiklerini söyledi.

`Turizm krizden az etkilenir'
Ulusoy, Türk turizminin krizden çok fazla etkilenmeyeceğini belirterek, "Geçen yılın rakamlarını yakalayacağız. Turizm, krizden en az etkilenen sektör olacak. Yurtdışından 26 milyon turist geldi, 22 milyar dolar gelir elde edildi" dedi.
İngiltere'den yüzde 100'e yakın bir talep artışı yaşadıklarını anlatan Ulusoy, Almanya, Belçika, Hollanda pazarında Türkiye'ye talebin şimdilik azaldığını ancak son dakika rezervasyonlarıyla geçen yılki düzeye geleceğini kaydetti. Rusya'nın krizden ciddi anlamda yara almasının Türkiye'ye talebi çok fazla etkilemeyeceğini belirten Ulusoy, "Ruslar Türkiye'ye çok alıştı. Ayrıca bu yıl azalan Rus talebini Ukrayna, Kazakistan, İran, Suriye pazarından taleple kapayacağız" şeklinde konuştu.

`İç turizm önem kazandı'
Türkiye'nin turizmde avantajlı olduğunu vurgulayan Ulusoy, "Tesis yaş ortalamamız 7, Avrupa'da ise 22. Bizde otobüs yaş ortalaması 4, Avrupa'da 15. Doğamız, kültürümüz her şeyimiz var" dedi.
Krizde en umut verici sektörün Türkiye'de turizm olduğunu savunan Ulusoy, iç turizmin krizde çok daha fazla önem kazandığını, Türkiye'ye Türkiye içinde de tanıtımının yapılması gerektiğini ifade etti.


Arkeoloji Müzesi'ne de el attı
TÜRSAB'ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin 10 yıllık işletme, bakım ve onarım hakkını aldığını bildiren Başaran Ulusoy şöyle konuştu:
"Osman Hamdi Bey tarafından kurulan Arkeoloji Müzesi'nde kayıtlı 700 bin eserin sadece yüzde 5'i sergileniyor.
Biz yeni sergi alanları yaparak bunu artıracağız. Topkapı Sarayı'nı 2 milyon kişi, burayı 20 bin geziyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeolojide dünyanın üçüncü büyük müzesi, 2010 Kültür Başkenti'ne yakışır şekilde işleteceğiz."

Çadır ve Malta köşklerinde içki servisi yapılmıyor
Yıldız Saray'ı Beşiktaş'a oradan da Ortaköy'e kadar uzanan 500 bin metrekarelik bir sahaya sahip.
Saray bahçelerinin büyük bölümü eski köşkleri ve meşhur porselen fabrikası ile Yıldız Parkı adı altında halka açık. İçinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk var.
1982'de Turing'e verilen köşkler, 1995'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Her iki köşk de 1 Ocak 1997 tarihinden bu yana da Beltur tarafından işletiliyor. Beltur'un işlettiği bu restoranlarda içki servisi yapılmıyor.

114 yıllık fabrika
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) zamanında Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış saray, Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir bina halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.
Yıldız Porselen fabrikası 1895 yılında açıldı, üst sınıfın Avrupa stili seramik ihtiyacını karşılamak için üretim yapıyordu. Fabrikadaki üretim hâlâ sürüyor.
Milliyet

Geri Dön