22 / 11 / 2024
fuzul

Sanayi binaları için gayrimenkul ortaklığı kurulması planlanıyor!

Sanayi binaları için gayrimenkul ortaklığı kurulması planlanıyor!

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak yaptığı açıklamada sanayi binaları için uzun dönemli kiralamalar ya da satışlar yapacak TOKİ modeli bir gayrimenkul ortaklığı kurma çalışmalarının sürdüğünü söyledi





Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) sanayicilere uzun dönemli tesis kiralanması ya da satışı yapacak  TOKİ  modeli bir gayrimenkul ortaklığı kurulması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Olpak, “TOKİ benzeri bir uygulamayı adı TOSİ olabilir başka bir şey olabilir işin latifesi, acaba sanayicide yapılamaz mı dedik. Bizim öğrendiğimiz ve gelinen konum muhtemel bir gayrimenkul yatırım ortaklığı çerçevesinde ve de benzeri bir yapıda uzun vadeli satış veya kiralama yöntemiyle böyle bir çalışma yapılıyor” dedi. 


MÜSİAD’ın açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) aralık ayında bir önceki aya göre 0,23 puan artarak 53,15 puan olarak gerçekleşti. 10 aydır 50 baz puanın üstünde olan endeks, yıl genelinde ortalama 52,69 puan olarak gerçekleşti. MÜSİAD Başkanı Olpak’ın Tekirdağ şubesinde açıkladığı verilere göre, aralık ayında sanayi sektörü SAMEKS Endeksi 5,01 puan yükselirken, hizmet sektörü yılı 1,72 puanlık düşüşle kapattı. Sanayi endeksi 57,57 puana ulaşırken, hizmet endeksi 51,35’e geriledi. Sanayi sektörünün artışında 14,33 puanlık yükseliş gösteren üretim alt endeksi ve 9,88 puan artan istihdam alt endeksi rol oynadı. Bunun yanında yeni siparişler 4,66 puan, satın alımlar 4,02 puan artarken, tedarikçilerin teslim süreleri alt endeksi 7,30 puan ve stoklar alt endeksi 4,14 puan geriledi. SAMEKS’e göre; hizmet sektörü endeksindeki düşüşte iş hacmi alt endeksindeki 4,69 puanlık, tedarikçilerin teslim süreleri alt endeksinde görülen 2,02 puanlık gerileme etkili oldu. 


Açıklama önümüzdeki günlerde yapılacak 


TOKİ’nin bugün sosyal konut açığının kapatılması noktasında Türkiye’de önemli bir dönüşüm başlattığını dile getiren MÜSİAD Başkanı Olpak, sanayicinin de böyle bir sıkıntısı olduğunu belirtti. Sanayicinin ağırlıklı olarak cebindeki parasını önce toprağa, arsaya sonra binaya yatırmakta olduğunu ve borç harç birazda makine teçhizatı koyduğunda işletme sermayesine geldiğinde ise parayı bitirdiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bunun için yaklaşık 3 yıldır bu önerimizi tekrarlıyorduk. Dedik ki TOKİ benzeri bir uygulamayı adı TOSİ olabilir başka bir şey olabilir işin latifesi acaba sanayicide yapılamaz mı? Yani uzun vadeli kiralama olabilir, uzun vadeli bir satış olabilir. Sanayicinin bu ihtiyacı karşılanabilir mi diye? Yine ilgili bakanlarımızla görüşüyoruz. Açıklamayı onlar önümüzdeki günlerde yapacakları için söylüyorum. Bu görüşmeler noktasında bizim öğrendiğimiz ve gelinen konum muhtemel bir gayrimenkul yatırım ortaklığı çerçevesinde ve de benzeri bir yapıda uzun vadeli satış veya kiralama yöntemiyle böyle bir çalışma yapılıyor. Yani TOKİ’nin sanayiye uygulaması bu şekilde olacak.” Gelecek yılın 2014’ten daha kötü olmayacağını ifade eden Olpak, kasım ayında yapılan MÜSİAD Fuarı’ndan çok büyük boyutlarda siparişler alındığına dikkat çekti. Olpak, bu siparişler ışığında SAMEKS Endeksi’nin gelecek yıl yukarı yönlü hareket edebileceğini vurguladı.


“Gönlümüzden geçen yüzde 13+13 ama...” 


Asgari ücrete yapılaması planlanan yüzde 3+3’lük zam ile ilgili de açıklama yapan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Asgari ücrette verilen zamdan daha yüksek oranda bir enflasyon gerçekleşirse aradaki fark yansıyor. Şu anda yapılan pazarlığı izliyoruz. Verilen 3.3 zam enfl asyonun altında görünüyor. Bu ülkede yaşayan hiçbir vatandaşımızın gelir seviyesinin düşük olmasından hiç kimse mutluluk duymaz. Ama onları yukarıya çekebilmek de imkanlar ölçüsünde yapılıyor. Gönlümüzden geçen odur ki 3+3 değil de 13+13 olsun” dedi.


Dünya


Geri Dön