Yıllık 800 bin yeni konut talebine rağmen karşılık konut üretimi 550 binlerde!
Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, Türkiye'de yıllık ortalama yeni konut talebi 800 bin adede yaklaşırken, son dönemlerde arz sayısı 550 binlerde seyrediyor.
"Artan maliyetler ve ekonomik dalgalanmalar üretimi düşürdü mü?"
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise son senelerde koronavirüs, global ekonomik dalgalanmalar ve artan maliyetler sebebiyle istenilen seviyede konut üretimi yapılamadığını dile getirdi.
Yaptığı açıklamada bunlara dövizdeki artışın eklenmesiyle inşaat maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiğini dile getiren Tamer Özyurt, bu durumun konut üretiminin azalmasına ve piyasanın daralmasına sebep olduğunu söyledi.
Tamer Özyurt, Türkiye'de her sene 800 bine yakın yeni konut üretimine ihtiyaç duyulduğunu fakat üretimin 550 binlerde seyrettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Arz, talebe yetişemeyince konut almanın maliyeti de yükseldi. Böyle olunca enflasyondan korunmak isteyen ama konut alma gücü olmayanların nispeten daha hesaplı olan arsaya yatırım yapmasıyla arsa fiyatları da artışa geçti. Öyle ki; arsa yatırımları her geçen gün kurumsal hale gelmeye başladı. Artık büyük şirketler, doğru lokasyonda buldukları arsaları satışa sunuyor. Piyasada arsa bulunamıyor, imarlı yer kalmadı. Yeni arsa üretilemediği için de fiyatlar yukarı doğru ivmelenmeye devam ediyor. Arsa üretimi yapılmalı, kentsel dönüşümle inşaat alanları açılmalı."
"Arsa sahipleri oranlardan vazgeçmiyor"
Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır da konuyla ilgili yaptığı açıklamada son senelerde artan konut fiyatlarının yatırımcıları arsaya yönlendirdiğini dile getirerek, ilginin hala sürdüğünü, ekonomik dalgalanma sürecinde de konuta göre daha ucuz olan arsalara yatırım yapma isteğinin devam ettiğini kaydetti.
Arsa sahiplerinin kat karşılığı ya da hasılat paylaşımı oranlarından taviz vermediğinden müteahhitlerin büyük bölümünün kendi arsasını almaya başladığını dile getiren Bahadır, "Arsa bulma sorununun çözümü ise özellikle İstanbul ve çevresinde tersine göçü teşvik etmek ve arsa üretimi için düzenlemeler yapmaktan geçiyor. Gerekli tedbirler alınmaması halinde bu sorunun kısa sürede aşılması pek mümkün görünmüyor." dedi.
"İstanbul'da arsa bulmak neredeyse imkansız"
Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da yaptığı açıklamada artık İstanbul'da arsa bulmanın neredeyse imkansız duruma geldiğini, yatırımcıların uygun fiyatlı arsa için megakentin dışına gitmeye başladığına değindi.
Abdülkadir Akkuş, "Arz talep dengesizliği yüzünden artan konut fiyatları nedeniyle gayrimenkul yatırımcısı da arsaya doğru yönelmeyi tercih ediyor. Ancak artık arsa da kalmadı. Bu konuyla ilgili ciddi şikayetler var. En kısa sürede çözüm üretilmesini umuyoruz. Bu sorunun başka türlü aşılması pek de mümkün görünmüyor." şeklinde konuştu.