27 / 04 / 2024

Yönetim planı nasıl oluşturuluyor?

Yönetim planı nasıl oluşturuluyor?

Yönetim planı nedir? Yönetim planı nasıl oluşturuluyor? Yönetim planı kimler tarafından oluşturuluyor? Yönetim planı bir sözleşme türü müdür? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Yönetim planı nedir?


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre yönetim planı; ana taşınmazın yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları ve bütün kat maliklerini bağlayan sözleşme hükmündeki bir belgedir.


Sözleşme birden fazla kişi gerektiren hukuki bir işlem olduğu için yönetim planı bir sözleşme olarak görülmüyor. Bir binanın tümüne sahip olan bir kişi de taşınmaz üzerinde kat mülkiyeti kurulmasını talep edebiliyor. Bu durumda yönetim planı sadece bu kişi tarafından imza ediliyor.Yönetim planı istisnai olarak imzalayan kat malikleri için sözleşmedir ama cüz‟i halefler bakımından sadece sözleşme hükmündedir. Çünkü onlar aslında imza etmedikleri ve taraf olmadıkları bir sözleşme ile kanun hükmü gereğince bağlıdırlar. Burada sözleşmenin üçüncü kişilere karşı da etkili olabildiği istisnai hallerden biri söz konusudur.


Yönetim planı nasıl oluşturuluyor?


Yönetim planı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edilirken, toprak sahibi ve müteahhit tarafından oluşturulur ve tapuda işlem görür. Oluşturulan yönetim planında belirtilmeyen durumlar Kat Mülkiyeti Kanunu esas olunarak hazırlanır. Daha sonra oluşturulmuş olan bu plan, diğer kat maliklerine imzalatılır. Yönetim planı istenildiği takdirde kat maliklerinin beşte dört oy çoğunluğu alınarak değiştirilebilir.



Apartman yönetim planı nedir?



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön