28 / 04 / 2024

Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatları yüzde 28 düştü! 

Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatları yüzde 28 düştü! 

Almanya'da konut inşaat ruhsatları, ocak-ağustos ayında 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 28 geriledi. Yükselen faiz oranları nedeniyle konut inşaat ruhsatlarının azaldığı belirtildi. Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatların yüzde 28 düştü. 



Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut inşaat ruhsatlarına dair 2023 yılının ağustos ayı ve ocak-ağustos dönemi verilerini yayımladı.

Bu kapsamda Almanya’da konut inşaat ruhsatları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 31,6 (8 bin 900) azalarak 19 bin 300’e geriledi.

Ocak-Ağustos 2023’te geçen senenin aynı dönemine göre ruhsatlar, yüzde 28 (69 bin 100) düşerek 175 bin 500’e indi.

FİYATLARDA 2000 YILINDAN BU YANA EN SERT DÜŞÜŞ

Açıklamada, hızla yükselen inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde yükselen faiz oranları sebebiyle konut inşaat ruhsatlarının azaldığı belirtildi.

Bu arada, ülkede konut fiyatları 2023'ün ikinci çeyreğinde bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 9,9 düşerek 2000’den beri en sert inişi kaydetti.

Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW), kriz sebebiyle Alman federal hükümetinden önlemler alınmasını talep ediyor.

Ayrıca, yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele eden Avrupa Merkez Bankası (ECB), birkaç ay içinde ana faiz oranlarını 10 kez artırmıştı. 

Yüksek faiz oranları yeni projeleri vurdu: Konut inşaatları yüzde 28 düştü! 

ALMANYA'DA EV KİRALAMAK ÇİLEYE DÖNDÜ

Son dönemlerde konut sıkıntısı hemen hemen her ülkenin ortak sorunu haline geldi. Konut sorunu yaşayan Almanya’da da ev kiralamak büyük çileye dönüştü. 

Almanya'da büyük kentlerde daire ya da ev kiralamak eziyet haline geldi. Almanya'nın metropol şehirlerinde son dönemde kiralar artık gelirlerin üçte birinden fazlasına denk geliyor.

İnternette yayımlanan 271 bin kiralık ev ilanı değerlendirilerek yapılan bir araştırma, Almanya'da ev ya da daire kiralamanın eziyete dönüştüğünü gözler önüne serdi.

Nüfusu bir milyonu geçen 7 metropolde, net gelir ile kira giderleri arasında büyük eşitsizlik yaşandı. En büyük eşitsizliğin başkent Berlin'de ortaya çıktığı dikkatlerden kaçmadı. Analize göre, Berlin'de kira ortalama gelirin yüzde 32'sine denk geliyor.

Konut kredisi faizleri 23 yılın zirvesini, başvurular 28 yılın dibini gördü!

Birleşik Krallık'ta konut kiralarında yıllık bazda en büyük artış!

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'ndeki 7 iş yeri 10 yıllığına kiraya verilecek!


Geri Dön