06 / 11 / 2024

Yüksekova Havalimanı'nın adı Selahaddini Eyyubi oldu!

Yüksekova Havalimanı'nın adı Selahaddini Eyyubi oldu!

Başbakan Ahmet Davutoğlu: "İnşallah havalimanına (Hakkari Yüksekova Havalimanı), birlik ve kardeşlik mesajını vermek için ve 'Kudüs ebediyen Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır' demek için bu meydana Selahaddini Eyyubi adını veriyor




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çözüm Süreci'ne aynı kararlılıkla devam edeceklerini belirterek, "Çünkü bu süreci, örgüt ve onun güdümündeki parti için değil milletimiz için başlattık, bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'de, Selahaddin Eyyübi Havalimanı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, vatandaşları Türk ve Kürtçe selamlayarak, bugün Hakkari, Yüksekova, Çukurca, Şemdinli ve İran’ın Urmiye şehri için yeni bir dönemin kapısının açıldığını söyledi.


"Hakkari, artık bugün Selahaddin Eyyubi Havalimanı ile geleceğe bir başka yürüyor" diyen Erdoğan, havalimanının açılışının 2 yıl ertelendiğini, bu sürede buraya 99 kez saldırı düzenlendiğini, iş makinelerinin yakıldığını, müteahhitlerin tehdit edildiğini anlattı.


Bütün yaşananlara rağmen kararlı, azimli bir şekilde havalimanını tamamladıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:


“Çünkü Hakkarili kardeşlerimi bu imkandan mahrum bırakmak için ellerinden gelen her şeyi yapanlara karşı dedik ki: Bu bitecek, Hakkarili kardeşlerimiz de insanca yaşamanın mutluluğuna erecek. Ne diyorlardı hatırlayın; 'Bu havalimanıyla asker gelecekmiş' dedikleri bu. Askerin uçağı, helikopteri, aracı-gereci var. İstediği yere zaten gider. Van'a gelir oradan da gider. Bu havalimanı asıl Hakkarili kardeşlerime lazım. Hakkarili kardeşim uçağa binmek için niye 4 saat yol tepip de Vana gidip, oradan uçağa binsin. İşte burada Yüksekova'nın hemen yanında, Hakkari'nin diğer ilçelerinin bir adım ötesinde havalimanı yaptık. Yüksekova merkeze 5 kilometre, Hakkari merkeze 65 kilometre. Hakkarili kardeşlerim bu havalimanından ülkemizin tüm şehirlerine rahatça gidebilecekler, aynı şekilde dünyanın her yerine gidebilecekler.


Hakkari’ye gelirken, binecek uçağa birkaç saat içinde evinde olacak. İstanbul'dan 1 saat 50 dakikada buraya indir. Eğer Yüksekovalı ise 5 dakikada Yüksekova'da. Peki bunu benim Hakkarili kardeşimden niye esirgediler? Bu zulüm değil mi? Niye bunu yaptırmamak için ellerinden geleni yaptılar? Bunlar benim Kürt kardeşimi sevmiyor, yalan söylüyorlar. Kürtler adına bunlar yok. Biz, Kürt kardeşimizi Kürt olduğu için sevmiyoruz. Beni yaradan Allah onları da yarattığı için seviyoruz. Onun için bizde ayrım yok, Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkesiyle, Gürcüsüyle, Arabıyla, Boşnağıyla hepsi bizim için aynı. Bizde üstünlük Türklük, Kürtlükle midir? Bizde üstünlük kim Allah'a daha yakınsa ondadır, ölçü bu. Bu ölçüye göre hareket ediyoruz. Çünkü biz Müslümanız. Ama birileri Zerdüşttür, o ayrı mesele. Zerdüştlerle de benim işim yok. Kimlerin Zerdüşt olduğunu biliyorsunuz."


- "Havalimanının inşaatını engellemeye çalışmak Hakkariliye ihanettir"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanının Hakkari ve bölge için büyük bir imkan ve kolaylık olduğunu vurgulayarak, "Havalimanının inşaatını engellemeye çalışmak Hakkariliye ihanettir" dedi.


Geçen yıl da Hakkari ve Yüksekova'da 150'şer yataklı hastanelerin açılışlarını yaptıklarını, buraların açılış törenlerine vatandaşların gelmesinin tehditlerle engellendiğini ifade eden Erdoğan, "Peki o hastanelerden kimler istifade ediyor? Benim Kürt kardeşim istifade etmiyor mu? Bunları kim için yaptık? Sizler için yaptık. Peki daha önce bunlar niye yoktu burada. Biz size sevdalıyız, insan olduğunuz için sevdalıyız" diye konuştu. 


Hazreti Muhammed'in "Hayrun nas men yenfeun nas (İnsanların en hayırlısı, insanlara en çok faydalı olandır)" hadisini anımsatan Erdoğan, bu aşkla hizmet ettiklerini, onun için ayrım yapmadıklarını söyledi.


Erdoğan, "İstiyorlar ki Hakkarili kardeşim buraya sıkışsın kalsın, diğer şehirlere, ülkelere rahatça ulaşmasın. Biz işte bu oyunu bozduk. Artık Hakkari Türkiye'nin diğer 80 vilayetiyle de Avrupa ile de dünya ile de bütünleşti" ifadesini kullandı. 


Hakkari'de üniversite bulunduğunu, bundan rahatsız olanların bu eğitim kurumlarının camlarını kırdığını, çocukların eğitim almasını engellediklerini ifade eden Erdoğan, "Niye yavrularımızın eğitim görüp yetişmesini niye istemiyorlar acaba? Eğitilir, yetişirlerse doğruyu görürler de onun için. Eğitim için diğer şehirlere giden öğrenci yavrularımız artık 1-2 saat içinde evinde olabilecek. İş için yola çıkan kardeşim kısa sürede dilediği yere ulaşabilecek. Ziyaret için, bayram için, taziye için ihtiyaç duyduğu her an Hakkarili kardeşlerim buraya gelme ve buradan istediği yere gitme imkanına kavuşmuş bulunuyor. Bundan güzel hizmet, mutluluk olabilir mi" değerlendirmesinde bulundu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda 2 milyon yolcu kapasitesine sahip havalimanının 102 trilyon lira maliyetle yapıldığına işaret ederek, bu havalimanının İran’ın Urmiye şehrinde yaşayanlar için de kolaylık sağlayacağını söyledi. Erdoğan, “Yaptığımız hizmetlerden sadece kendi vatandaşlarımız değil, çevremizdeki diğer komşu, dost onlar da yarayacak, fayda sağlayacak. Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı Kuzey Iraklı, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay havalimanlarımız Suriyeli, Iğdır Havalimanımız Nahçıvanlı kardeşlerimize hizmet veriyor. Bizim gönül dünyamızın sınırları o kardeşlerimizi de içine alıyor. Havalimanımızın Hakkarili ve burayı kullanacak diğer kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Buranın yapımı gerçekten çileli oldu, zor oldu. ‘Er veya geç bitireceğiz dedik’ ve bitti" diye konuştu.


- "Bir kilometre bölünmüş yoldan 73 kilometre bölünmüş yola"


Erdoğan, Başbakanlığı döneminde Hakkari'ye 4,5 katrilyon lira yatırım yaptıklarını belirterek, Hakkari'de üniversiteyi kurduklarını söyledi. "Bundan 10 yıl önce birisi, 'Hakkari'ye ünversite olacak' deseydi inanır mıydınız" diye soran Erdoğan, bugün fakülteleri, yüksekokulları, meslek yüksekokulları, araştırma merkezleri ve enstitüleriyle üniversitenin faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. 


12 yeni sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezini faaliyete geçirdiklerini, Şemdinli'ye 50 yataklı bir hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezi yaptıklarını belirten Erdoğan, göreve geldiklerinde Hakkari'de bir kilometre olan bölünmüş yolu 73 kilometreye çıkardıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yollar örgüte rağmen onların iş makinalarını yakmalarına rağmen, işçileri kaçırmalarına rağmen yapıldı. Van-Hakkari yolu 500 trilyonluk liralık dev bir proje. İnşaat sürüyor. Ayrıca Başkale-Yüksekova, Yüksekova-Dağlıca, Çukurca-Üzümlü, Şemdinli-Umurlu yollarındaki çalışmalar da sürüyor" dedi. 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakkari'li çiftçilere 12 yılda 173 trilyon liralık destek ödemesi yapıldığını söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bembo Çayı üzerindeki Beyyurdu ve Aslantaş barajlarının inşaatı yüzde 90 seviyesine ulaştı. Yüksekova'daki arazileri sulayacak ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak Dilimli Barajı hizmete girdi. Bunları gerek dönemimdeki Hükümet gerekse şimdi de Başbakanımızın yönetimdeki Hükümet sürdürüyor. Hakkari son 12 yılda tüm zorluklara, sıkıntılara rağmen kazandırdığımız hizmetleri daha önce hiçbir dönemde görmedi. Biz istismar siyaseti yapmıyoruz, biz hizmet siyaseti yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Hakkari'yi, Hakkarilileri istismar edenlerin bugüne kadar bu şehir için bu halk için herhangi bir hizmetini görmedik, görmüyoruz, göremeyeceksiniz de. Çünkü onlar sadece tehdit etmeyi bilir, engellemeyi bilir. Biz hizmet için yola çıktık, Allah ömür verdikçe bu hizmete de devam edeceğiz."  


- "Milletimiz için bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" 


Yıllarca baskıdan şikayet edenlerin, aynı yöntemi bölge halkına uyguladığını belirten Erdoğan, "Örgüt ve onun güdümündeki partinin, bölge halkına yaptığı baskıları biliyoruz. Ret politikalarını biz yok ettik, asimilasyon, inkar politikalarını biz yok ettik. Kürt vatandaşlarıma bu ülkede özgürce yaşamayı biz tatttırdık. Bu bölgelerden olağanüstü hali biz kaldırdık. Tek parti döneminin zulmüne asla bu bölgeyi boyun eğdirtmedik" ifadesini kullandı.


Erdoğan, 1970'lerin, 1990'ların o karanlık günlerinde bu milletin ayakta kalmayı başardığını vurgulayarak,  "İnanıyorum ki şimdi de örgütün ve onun güdümündeki partinin baskısına teslim olmayacak. Çözüm Süreci'ni bunlar Meclis'te değilken başlattık, Başbakanlığım döneminde. Bizler partiler kapatılmasın diye Anayasa değişikliği yapalım dedik, maalesef muhalefetin tamamı Meclis'i terk etti, içimizden de 3-5 kişi ihanet etti. Şu anda partilerin kapatılması yine de sözkonusu değil ama Anayasa olarak tamamen kalkacakken, maalesef onu başaramadık" dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek dönemde atacakları adımlar olacağını belirterek, "Çözüm Süreci aynı kararlılıkla devam edecek. Çünkü bu süreci örgüt ve onun güdümündeki parti için değil milletimiz için başlattık, milletimizle birlikte başlattık. Aynı şekilde milletimizle birlikte ve milletimiz için bu süreci hedefine ulaştırmakta kararlıyız" vurgusunu yaptı. 


- "Çözüm Süreci'nde atacağımız adımlarla pek çok kurumla karşı karşıya kaldık"


Çözüm Süreci'ni hayata geçirmek için çok büyük risk aldıklarına işaret eden Erdoğan, bu uğurda atacakları adımlarla pek çok kişiyle, kurumla karşı karşıya da kaldıklarını söyledi. 


Bütün bu karşılaşılan sıkıntıların, maruz kaldıkları darbe girişimlerinin önemli sebeplerinden birinin de Çözüm Süreci olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu: 


"2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminde önümüzü kesmeye çalışanların da Gezi'de, 17-25 Aralık darbe girişiminde karşımıza dikilenlerin de hedefinde Çözüm Süreci vardı. Burada anamuhalefet vardı, yavru muhalefet vardı, terör örgütünün güdümündeki parti vardı, bunun yanında Pensilvanyalı paralel örgüt de vardı; hepsi beraberdiler. Ama azimle, kararlılıkla, sabırla bu saldırıları göğüsledik. Meseleyi çözüm yoluna koyduk, şehirler, köyler, yaylalar huzura kavuştu. Bu ülkede anneler, evlatlarıyla Kürtçe konuşamıyordu, konuşabilir hale geldi. Şimdi propagandayı Kürtçe yapabiliyor mu? Yapıyor. Kimse bir şey söylüyor mu? Nasıl oldu bunlar, kendiliğinden mi oldu? Bütün bunlar azimle, gayretle oldu. Bugün Kürtçe yayın yapan bir devlet televizyonu var mı? Bizim attığımız adımlarla oldu. Biz bunların ödül töreninde rahmetli Ahmet Kaya'ya yaptıklarını unutmadık. Bunlar maalesef acımasızca bu adımları attılar. Ahmed-i Hani başta olmak üzere, Kürtçe edebiyatı isimlerinin kitaplarının devlet tarafından basılması düşünülebilir miydi? Biz bunu da hallettik."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtçe Kur'an-ı Kerim mealini göstererek, "Bunu Diyanet İşleri Başkanlığımız bastırdı. Malum partinin başındaki zat çıktı, 'Bundan bir tane bastırıldı, o da Cumhurbaşkanı'na gönderildi' dedi. Diyanet İşleri Başkanlığımız bundan 10 bin adet bastırdı ve bunu Güneydoğu'nun her yanına gönderdi. Nedir bu? Qurana Piroz. Ama bundan rahatsız oluyorlar. Niye? Benim Kürt kardeşim, Kürtçe mealli bir Kur'an'ı okumasın, öğrenmesin diye. Bunlar çok daha ileri gittiler. Diyanet İşleri Başkanlığını kaldıracağız' diyorlar değil mi? Siz ne diyorsunuz? 'Din derslerini kaldıracağız' diyorlar. 'İmam-hatip okullarını kaldıracağız' diyorlar. Ben dindar Kürt kardeşlerimin bunların karşısında nasıl duracağını biliyorum. Biz bu ülkede Müslümanlar olarak, bu duruşu her zaman sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.


Türkiye'yi bugünlere getirmelerinin kolay olmadığını, çok mücadele ve emek verdiklerini belirten Erdoğan, kendileri bu gayretin içindeyken, bölücü örgüt ve onun güdümündekilerin her fırsatta, tehditleri, saldırıları ve provokasyonlarıyla bütün yatırımların ortaya çıkışını geciktirdiğini kaydetti.   


- "Yatırım gelmemesinin tek sebebi terör"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Güneydoğu Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya yatırım gelmemesinin tek sebebinin terör olduğunu ifade ederek, "Eğer bu ortadan kalksa işsizlik burada minimize olmuştu. Bunu bilmenizi istiyorum. Çünkü sermaye ürkektir, korkaktır, tehditin olduğu yere gelmez. Onun için de gelmemiş. Bunları bilmemiz lazım ve hep birlikte bu kararı vermemiz lazım" dedi.


Hacı Bektaş Veli'nin "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız" sözünü anımsatan Erdoğan, "Ben de diyorum ki ilave, kardeş olacağız. Hep birlikte Türkiye olacağız" diye konuştu.


Açılış törenine katılan vatandaşlara, "Biliyorsunuz bizim bir rabiamız var değil mi? Rabiamızı biliyor muyuz?" diye soran Erdoğan, şunları söyledi:


"Şöyle rabiamızı Yüksekova'dan bir haykıralım, bütün Türkiye duysun. Sabahleyin Üsküdardaydım oradan selam var ve onlarla birlikte haykırdık. 'Tek millet' dedik. Ne var bu tek millette? Türkü var, Kürdü var, Lazı var, Çerkezi var, Gürcüsü var, Abazası var, hepsi. Hepsiyle tek millet. Niye? Çünkü kardeşiz. İki tek bayrak. Bizim bundan başka bayrağımız yok. Bayrağımızın rengi şehidimizin kanıdır. Hilal bağımsızlığımızın ifadesidir, yıldız şehidimizin ta kendisidir. Bayrakları bayrakları yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Üçüncüsü tek vatan. 780 bin kilometrekareyle tek vatan.


Kardeşlerim bu vatan üzerinde kim operasyon düşünüyorsa aldanıyor. Karşısında bizi bulur. Karşısında bütünüyle, şunu bilmesi lazım, güvenlik güçlerimizi bulur, silahlı kuvvetlerimiz, emniyetimiz ve hepsinden öte milletimizi bulur. Çünkü bu topraklar şehit kanlarıyla sulanmıştır. Dört tek devlet. Devlet içinde devlet, paralel devlet nereden çıktı bu ya. Bitiyor zaten. Ne demiştim? 'İnlerine gireceğiz' demiştim, hatırlayın. İnlerine girdik. Şimdi kaçırıyorlar. Nereye? Pensilvanya'ya. Bunların imamları var. Ya imam mihraptan kaçar mı? Bunlarınki kaçıyor, biz kovalıyoruz. Onlar kaçıyor, biz kovalıyoruz ve sonuna kadar kovalayacağız. Ama 7 Haziran bilesiniz ki bunları kovalamanın final günüdür. Onun için de hep beraber elele vereceğiz. Kardeşçe, dayanışma içinde ülkemizin aydınlık yarınları için, bu yatırımların başarılı bir şekilde devamı için ben diyorum ki gelin çekinmeden, yılmadan, usanmadan bu yarışa devam edelim."


Erdoğan, Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nın Hakkari'ye, Hakkarililere ve ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.


- Notlar


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, "Selahaddin Eyyubi" adı verilen Hakkari'nin Yüksekvova ilçesindeki havalimanının açılış törenine birlikte katıldı.


Tören alanında kurulan platformdan halkı da birlikte selamlayan Erdoğan ve Davutoğlu çiftine, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 


Türk bayraklarıyla törene katılan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve  Başbakan Davutoğlu'nun konuşması sırasında zaman zaman "Hakkari seninle gurur duyuyor" sloganı attı.


Açılış kurdelesini, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan birlikte kesti. 


Geri Dön