21 / 12 / 2024

Yurt yatırımlarında patlama var, 34 ilde 68 yurt yapılıyor!

Yurt yatırımlarında patlama var, 34 ilde 68 yurt yapılıyor!

Yatırımcı yurt açığını gördü, 9 ayda 34 ilde 68 özel yurt yatırımı için teşvik alındı. Bu yurtların yatırım değeri 476 milyon lira. Kastamonu'ya 18 katlı yurt yapılıyor...



 Yatırımcı yurt açığını gördü, 9 ayda 34 ilde 68 özel yurt yatırımı için teşvik alındı. Bu yurtların yatırım değeri 476 milyon lira. Kastamonu'ya 18 katlı yurt yapılıyor. Mardin'de 11, Tunceli'de 4 yurt için yatırım teşvik belgesi alındı. 2 bin kişilik büyük yatırımlar var. 


Başbakan Erdoğan'ın 'öğrenci evleri' ile ilgili açıklamaları gündemdeki ağırlığını koruyor. Konunun siyasi taraftaki tartışmaları şimdilerde hızlansa da yatırım boyutuyla daha önceden girişimcilerin gündemine girmişti. 81 ile üniversite soması daha da yakıcı hale gelen barınma sorunu, önemli bir yatırım alanı olarak dikat çekiyor. 


Özel sektör, öğrenci yurdu yatırımlarını hızlandırmış durumda. Yatırım teşvik belgelerine göre bu yılın 9 ayında 68 özel öğrenci  yurdu için teşvik belgesi alındı. Bu yurt yatırımlarının değeri 476 müyon liraya ulaşıyor. 34 farklı kentte yapılan yeni yurt yatırımlarıyla 23 bin 539 kişilik yeni kapasite yaratılacak. 

Türkiye'de üniversite olmayan şehir yok. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2013'de üniversitelerin birinci sınıflarına yerleşecek öğrenci sayısını 810 bine çıkardı. Bu sayı birkaç yıl önce 550 bindi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de yüksek öğretim öğrencilerine yönelik 2 bin 241 yurt var. Bunların bin 873'ü özel yurt. 

Bu yurtlarda toplam 414 bin 960 öğrenci kalıyor. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (YURT-KUR) bağlı yurtların tam kapasiteyle çalışmadığı, çalışma ortamının tatmin edici olmaktan uzak olduğu, bu nedenle de bannma sorununa karşın bu yurtların dolmadığı belirtiliyor. Özel sektör bu açığı değerlendiriyor. Başbakan'ın açıklamaları sonrası da yurtlara yönelişin artabileceği gözönüne alındığında, bu alana yatırımların da artacağı tahmin ediliyor. YURT-KUR'a bağlı yurtların yüzde 74'ü kız ve erkek yurtlan şeklinde ayrı düzenlenirken yüzde 26'sı 'karma yurt' statüsünde. 

KATSO Başkanı Aslan: Hala yurt açığı var, rantabl bir iş alanı Selni İnşaat. Kastamonu'ya yapacağı 2 bin 100 kişilik özel öğrenci yurdu için 46 milyon liralık teşvik aldı. Bu bedel. 

yatırım teşvik belgeleri arasındaki en yüksek teşvik bedeli. Selni İnşaat yetkilileri, "Kaba inşaatımız devam ediyor. 14'üncü kattayız. 18 katlı olacak. 

2014-2015 dönemine yetiştireceğiz" diye konuştu. Kastamonu'da özel öğrenci yurdu yatırımı için teşvik alan şirket sayısı 3. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Selçuk Arslan. "Öğrenci sayımız bu yıl yaklaşık 17 bin. 2014 te yeni yapılacak fakülte binaları ile 25 bine ulaşacak. Devam eden 4-5 binamız var. Kastamonu Üniversitesi'nin öğrenci sayısı birdenbire arttığından özel yurt yatırımları da arttı. 

Şimdi yatırım teşvik belgeleriyle 2 bin 500 civarında da ek geliyor. Hala yurt açığı var. Rantabl bir iş. öğrenci sayımızın 4 yılda 30 -35 binlere geleceğini düşünebiliriz. Kastamonu öğrencilerin yaşaması için ucuz. sakin bir şehir. Ulaşım kolay. Hacettepe Üniversitesi Kastamonu Tıp Fakültesi'ni de kentimize kazandırmak istiyoruz. 

Maden fakültesinin gündeme gelmesi söz konusu" dedi. 

Manisa ve Afyon'da... 

Parknet İnşaat, Manisa'ya yapacağı bin 500 kişilik özel öğrenci yurdu için 30 milyon 998 bin liralık teşvik aldı. 

CEYDORM özel öğrenci yurdu yetkilisi, "Eylülde hizmete başladık. Bin 500 kişilik öğrenci kapasitemiz var. Karma bir yurduz. Kız ve erkek öğrencilerimiz ayrı ayrı bloklarda kalıyor. Tek kişilik oda fiyatı yıllık 8 bin 856 lira" dedi. 

Afyonkarahisar'da yapılacak 2 bin 326 kişilik özel öğrenci yurdu için Astra Yapı 17 milyon 412 bin lira teşvik aldı. Uniyurt Yurt Müdürü Hüsnü Atak, "Kocatepe Üniversitesi kampüsü içindeyiz. 

UNİYURT Afyon'daki tek karma özel öğrenci yurdu, öğrenci sayımız 2 bin. 

Seneye öğrenci 3 bin'e yaklaşacak. 2 blok daha yapacağız. Astra Yapı'nın henüz bir tane yurt yatırımı var. Ancak 2014 yılında  İzmir  ve Sakarya yeni yurtlar yapacağız. Bir de Zonguldak'ta yatırım yapacağız. Bunların hepsi farklı konseptlerde olacak. Türkiye çapında büyümeyi düşünüyoruz. Öğrencilerimize kariyer eğitimi, iş bulmak olanağı gibi hizmetler de sağlıyoruz" dedi. 

Karma yontlarda kız ve erkek öğrencilerin yatakhaneleri ya aynı binanın ayrı katlarında ya da ayrı binalarında olmak üzere düzenleniyor. 

Mardin'de 11 yurt Mardin, özel yurt yatırımı için en fazla sayıda teşvik belgesi düzenlenen il olarak öne çıktı. Bu ilde 11 yurt için 72 milyon liralık teşvik alındı. 

Mardin TSO Başkanı Mehmet Ali Tutaşı, "Üniversitemiz çabuk gelişti. İşi devlete bırakmadık. İşadamlarımız fakülte binaları yaptı. Öğrenci sayısı katlanıyor. 11 yurt az bile. Mevcut öğrenci sayımız 5 bine gidiyor. Çocukların neredeyse tamamı il dışından geliyor. 

Kürt Enstitüsü'nün de etkisi olduğu söylenebilir ama asıl üniversitenin etkisi var. Yedi - 8 fakülteye çıktık" dedi. 

Teşvik belgelerine göre yine 6'ıncı bölge teşvikleri kapsamında yer alan Bitlis'te Karaman İnşaat, 120 kişilik öğrenci kapasiteli özel öğrenci yurdu için 2 milyon 173 bin lira teşvik aldı. 

Kredi Yurtlar Kurumu'nun bin 500 öğrenci kapasiteli bir yurdunun bulunduğu Tunceli'de de özel sektör yatınm atağına geçti. Tunceli'de 4 yeni öğrenci yurdu yatırımı için 12 milyon lira teşvik alındı. 


Kezban Karaboğa/ Dünya Gazetesi 


Geri Dön