01 / 05 / 2024

Yürüme mesafesi hesaplama 2014!

Yürüme mesafesi hesaplama 2014!

Yayaların yürümesi için yapılan yollar ile ilgili esaslar Mekansal planlar yapım yönetmeliğinde açıklanıyor. Peki, yürüme mesafeleri ne kadar olmalıdır? İşte yürüme mesafesi hesaplama 2014 formülü...



Yürüme mesafesi hesaplama 2014!

Yayaların yürümesi için yapılan yollar ile ilgili esaslar Mekansal planlar yapım yönetmeliğinde açıklanıyor. Yönetmelik gereğince, yürüme mesafeleri; Mekânsal Planların Yapımına Dair Esaslar kapsamında tespit ediliyor. 


Mekânsal planların, plan değişiklilerinin, revizyon ve ilavelerin hazırlanması sürecinde, kamu kurum ve kuruluşları veya plan müelliflerince planın türüne ve kademesine göre bu Yönetmelikte genel başlıklar halinde belirtilen konularda ilgili kurum ve kuruluşlardan veri, görüş ve öneriler elde edilerek gerekli analiz, etüt, araştırma ve çalışmalar yapılıyor.


Yürüme mesafesi hesaplama..

İmar planlarında yürüme mesafeleri; eğitim, sağlık ile yeşil alanların hizmet etki alanındaki nüfusun erişme mesafesi topoğrafya, yapılaşma, yoğunluk, mevcut doku, doğal ve yapay eşikler dikkate alınarak planlanır. 


Bu fıkrada belirtilen hususlar uygun olması halinde ikinci ve üçüncü fıkralardaki  asgari yürüme mesafelerine uyulur.


İmar planlarında; çocuk bahçesi, oyun alanı, açık semt spor alanı, aile sağlık merkezi, kreş, anaokulu ve ilkokul fonksiyonları takriben 500 metre, ortaokullar takriben 1.000 metre, liseler ise takriben 2.500 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlanabilir.


Ayrıca imar planlarında; dini tesislerden küçük cami takriben 250 metre, orta (semt) cami takriben 400 metre mesafe dikkate alınarak yaya olarak ulaşılması gereken hizmet etki alanında planlanabilir. Mescitler ise yerleşik veya hareketli nüfusa göre takriben 150 metre hizmet etki alanında yapılabilir.


Brüt nüfus yoğunluğu 100 kişi/ha ve daha az olan yerleşim bölgelerinde, dağınık kırsal nitelikli yerleşmelerde veya yerleşik alanlarda uygun büyüklük ve nitelikte alan bulunamaması halinde veya bu fonksiyonlara ulaşımı zorlaştıran doğal ya da yapay eşikler olması nedeniyle yürüme mesafeleri artırılabilir.


Mekansal planlar yapım yönetmeliği tam metni!



Geri Dön