21 / 05 / 2024

Yüzyılın vergi affı mı geliyor? Piyasalar ne bekliyor?

 Yüzyılın vergi affı mı geliyor? Piyasalar ne bekliyor?

Seçim yatırımı olanak vergi ve imar affının gelmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde imar affı teklifi Meclis'e sunuldu. Sırada vergi affı mı var? Vergi Uzmanı Yılmaz Sezer değerlendirdi...



Yeminli Mali Müşavir Yılmaz Sezer, bu yıl toplam vergi gelirlerinin giderleri karşılamaya yetmeyeceğine dikkat çekerek, bütçe açığının giderek artacağını bu açığın kapatılması için de iktidarın belli kararlar alması gerektiğini söyledi. Sezer ya vatandaşın ve esnafın üzerindeki vergi yükünün artırılacağını ya da para basılarak enflasyonun yükseltileceğini ifade etti.

Bütçe enflasyonu yüzde 150

Hazırlanan bütçe tasarısındaki artışa dikkat çeken Sezer, gerçek enflasyonun bütçe rakamlarına yansıtıldığını söyledi. Sezer, 2022 yılında 1 trilyon 728 milyar TL ile bütçe tasarısı sunulurken bu rakamın 2023 yılı bütçe tasarısında 4  trilyon 423 milyar TL'ye çıktığını bunun da enflasyonun yüzde 150 olduğunun kabulü anlamına geldiğini belirtti.

Yüzyılın vergi affı beklentisi doğdu

2023 yılının seçim yılı olması nedeniyle 'yüzyılın vergi affı' gibi bir beklenti oluştuğuna işaret eden Sezer, seçim yatırım olarak bir vergi affının çıkacağını tahmin ettiğini söyledi. Sezer, "Dolayısıyla insanların büyük bir kısmı bu sene boyunca ve 2023'ün büyük bir kısmında vergi ödemekten imtina edecekler. Af çıkınca daha düşük faiz oranlarıyla ödeme imkanının kendilerine sunulacağını düşündükleri için bekleyecekler" diye konuştu.

Tahakkuk tahsilata dönüşmeyecek

Sezer, 2022 yılı için devletin vergi gelirinin 3 trilyon 673 milyar TL olarak tahakkuk edebileceğini ancak tahsilat gerçekleşmeyeceği için ekonomik anlamda daha büyük sıkıntılar beklendiğini ifade etti. Beklenen vergi gelirinin yüksekliğinin enflasyondan kaynaklandığını dile getiren Sezer, "Bu kadar yüksek vergi oranının açıklanması enflasyondan kaynaklı. İnsanların gerçek kazandıklarının vergisi değil, enflasyonun vergisi. Dolayısıyla seneye seçim havasına girileceği için bu tahakkukun, tahsilata dönüşmeme riski artacak. Bu da bize elektrik, yol, su, enflasyon ve fiyat artışları olarak geri dönecektir" diye konuştu.

 

Dikkat çeken yazı! Yeni bir vergi ve imar affı mı gelecek?

9'uncu imar barışı geliyor mu? İmar affı Meclis'te! 

9'uncu imar affına Şehir Plancıları Odası'ndan tepki! İmar barışında son durum!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön