16 / 05 / 2024

Zamlar faturaya nasıl yansıyacak? Bu yıl doğal gaza kaç para ödeyeceksiniz?

Zamlar faturaya nasıl yansıyacak? Bu yıl doğal gaza kaç para ödeyeceksiniz?

BOTAŞ'ın yaptığı zamlar sonrasında yapılan hesaplamaya göre geçen yıl bin lira olan doğal gaz faturası bu yıl kaç lira olacak?



1 Eylülden itibaren evlerde kullanılan doğal gaz yüzde 20,4, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) kullanılan doğal gaza yüzde 47,6, sanayide kullanılan doğal gazın fiyatına ise yüzde 50,8 zam geldi. Elektrik üretiminde kullanılan gazın fiyatına ise yüzde 49,5 zam geldi.

Öte yandan ekonomist Oğuz Demir sosyal medya paylaşımı ile geçen kış ile önümüzdeki kış arasında oluşacak farka dikkat çekti. Demir, geçen kış sona erdiğinden bu yana konutlarda kullanılan doğal gaza Nisan ayında yüzde 35, Haziran ayında yüzde 30 ve bu gün itibariyle yüzde 20 zam yapıldığına dikkat çekerek kış başlamadan yeni bir zam yapılamaması halinde bile faturaların geçen yıla göre katlanacağını söyledi. Oğuz Demir, geçen yıl Mart sonunda doğal gaza ödenen 1000 liralık faturanın son zam oranlarıyla birlikte 2 bin 106 lira yükseldiğini kaydederek. "Maaşınız bu arada %100 arttı mı? diye sordu

Elektrik santrallerinin kullandığı doğal gazın maliyetinin ise son bir yılda yüzde 1300 attığına dikkat çeken Oğuz, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza 2021 Eylül ayından başlayarak her ay zam yapıldığını söyledi.

Oğuz Demir konuyla ilgili ikinci paylaşımında ise şu ifadelere yer verdi: "Yüzde 20 elektrik zammı ile iyi kurtardık. Burada kullanılan doğalgaza; 2021 Eylül'de yüzde 15 Ekim'de yüzde 15, Kasım'da yüzde 46,8 Aralık'ta yüzde 20 Ocak'ta yüzde 15 Şubat’ta yüzde 14 Mart’ta yüzde 18,3 Nisan’da yüzde 44,3 Mayıs’ta yüzde 16 Haziran’da yüzde 30 Temmuz’da yüzde 0 Ağustos’ta yüzde 10 ve son olarak Eylül 2022'de yüzde 49,5 zam yapılmıştı."

BOTAŞ'ın açıklamasında ise konutlarda kullanılan doğal gazda tüketicilere yüzde 80'in üzerinde destek verilmeye devam edildiği ve halen konutlarda Avrupa'nın en ucuz doğal gazının kullanıldığı kaydedildi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön