18 / 05 / 2024

Zamlar için nefesler tutulmuşken, TÜED, emekliler için ne istedi?

Zamlar için nefesler tutulmuşken, TÜED, emekliler için ne istedi?

2022 yılı sonuna kadar zamla ilgili net bir açıklama duymayan emekliler, salı günü açıklanacak enflasyon rakamları için adeta nefeslerini tutmuşken TÜED'den yeni bir çağrı geldi.



Emeklilerin, geçmişte yapılan hatalı düzenlemelerin mağduru olduğunu idda eden Ergün, “Geçmişte 4447 ve 5510 sayılı kanuni düzenlemelerle asgari aylık bağlama oranı yarı yarıya düşürüldü. Bunun sonucu olarak emekli aylıkları da aynı oranda azaldı” ifadelerini kullandı.

2000 senesinden önce asgari ücretle çalışan işçilerin net asgari ücretin üzerinde emekli aylık aldığını hatırlatan Ergün, bugün bu rakamın çok altında kalındığını vurgulayarak, “Emekli aylığı hesaplanmasında gösterge sistemine geçilmeli ve mevcutta yüzde 35 olan alt sınır aylık bağlama oranı, yüzde 70'e yükseltilmeli” diye konuştu.

Ergün, günümüzde en düşük emekli aylığının 3 bin 500 lira düzeyinde olduğunu hatırlatttı.

Ergün şöyle devam etti:

“20 yılda taban emekli aylığı ile asgari ücret arasındaki makas emeklinin lehine iken, tersine döndü. Asgari ücretin bile düşük bulunduğu bir ortamda, milyonlarca emekli, asgari ücret rakamının yaklaşık yarısına bir ay geçinmek durumunda. Bunu gidermek için öncelikle emekli aylıklarına asgari ücret seviyesi ve artış oranı dikkate alınarak zam yapılmalı, ardından da 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek bir intibak düzenlemesi gerçekleştirilmeli."

Hesaplandı ve duyurulu! Hak sahibi dul eş ve yetimin maaş artışı ne kadar olacak?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön