28 / 04 / 2024

Zeytinburnu'nda 3 bine yakın konut dönüştü!

Zeytinburnu'nda 3 bine yakın konut dönüştü!

Mega kent İstanbul'un nüfus yoğunluğu yüksek olan en eski yerleşim bölgelerinden Zeytinburnu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediye ve TOKİ işbirliğinde son dönemde yapılan çalışmalarla 3 bine yakın konut dönüştü.



Mega kent İstanbul'un nüfus yoğunluğu yüksek olan en eski yerleşim bölgeleri arasında yer alan Zeytinburnu'nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediye ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı işbirliğinde son dönemde yapılan çalışmalarla 3 bin konuta yakın dönüşüm sağlandı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ilçe belediyesinin hazırlamış olduğu dönüşümü kolaylaştırıcı düzenlemelerin desteklediği imar plan notu ve vatandaşların başvuru yapab ildiği Kentsel Dönüşüm Danışma Merkezi ile örnek bir süreç yaşanıyor.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2019 yılındaki yerel seçimlerinde göreve gelmelerinden hemen sonra yapılan meclis toplantısında Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü birimini oluşturup çalışmalara başladıklarını dile getirdi.

Zeytinburnu nda 3 bine yakın konut dönüştü!

Yaptığı açıklamada bu konuda atmış oldukları büyük bir adımın da 2021 yılının Kasım ayında yürürlüğe giren kentsel dönüşüme yönelik imar plan notları olduğunu kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Meclisten geçirmiş olduğumuz imar plan notu, Zeytinburnu'ndaki kentsel dönüşümün önündeki engelleri hafifletmek üzere pek çok ilçeye de model ve örnek olmuş çalışma. Söz konusu bu çalışma, Zeytinburnu ilçesindeki teşviki iki parselin birleşmesinden başlayıp 500 metre kareye kadar olan parsellerde yüzde 15, sonrasında parsel birleşmelerine bağlı şekilde yüzde 20, 25, 30 ve en son 3 bin metrekare ve daha fazlası için yüzde 35 imar artışı getiren bir düzenlemeydi. Ayrıca imar hakkı transferi, imar kayıplarını revize eden ve gideren büyük bir çalışmaydı." dedi.

Yaptığı açıklamada plan notundan sonra 2022 ylında son 5 senenin en yüksek ruhsat verme sayısına ulaştıklarını kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer  Arısoy, Zeytinburnu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ eliyle yürüyen çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Yaptığı açıklamada Zeytinburnu'nda devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, "Beştelsiz Kentsel Dönüşüm Projesi, Telsiz Kentsel Dönüşüm Projesi ve en son geçen hafta tahliyesine başlamış olduğumuz Arnavut Mahallesi'nde önemli çalışmalar yürütülüyor. Bunlarla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle doğrudan ya da bizim plan sorunlarını çözerek hak sahipleri tarafından kendiliğinden yıkılıp yeniden yapılanlarla birlikte bugüne kadar 3 bin konuta yakın dönüşüm sağlandı." dedi.

Zeytinburnu nda 3 bine yakın konut dönüştü!

"Dönüştürdüğümüz her binaya zafer olarak bakıyoruz"

Zeytinburnulu vatandaşların 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kentsel dönüşüme yoğun ilgi gösterdiğine değinen Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Danışma Merkezi'ni hayata geçirdiklerini söyledi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy, merkeze gelen vatandaşların haklarını, sorumluluklarını, evlerini nasıl dönüştürebileceğini, sayısal verilerle yıkıp yeniden yaptığında nasıl bir bina ortaya çıkacağını öğrenebildiğini de kaydetti.

Yaptığı açıklamada merkezin kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanana kadar hizmet vermeyi sürdüreceğini kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy, şunları kaydetti: "Parsel bazlı ya da birleşerek ada bazlı dönüştürdüğümüz her binaya zafer olarak bakıyoruz. Hemşehrilerimizin ilgisi de bu zamana kadar çok güzel gidiyor. Parsel bazlı yapı yenilenmelerinde az önce bahsettiğim kentsel dönüşüm imar planı notları sayesinde çatı arası piyesini dönüştürmek ya da iki parselin birleşmesinden başlayıp 750 metrekareyi bulması durumunda 14 kata kadar imar izni veren bir çalışmalarla kendiliğinden ve yerinde dönüşümü teşvik etmeye çalışıyoruz. Bu zamana kadar iyi mesafe aldık ama hepinizin bildiği gibi bu konuda uzlaşmak oldukça zor. Hemşerilerimize her türlü desteği vermeyi sürdürüyoruz."

Açıklamasında Zeytinburnu ilçesinde 15 bine yakın bina bulunduğunu kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, bunların büyük bölümünün 2000 yılı sonrası yenilendiğini ancak dönüştürmeleri gereken çok sayıda binanın olduğunu söyledi.

"Son bina dönüşene kadar gayretlerimiz sürecek"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yürüttüğü "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında ilçede yaklaşık 6 bin başvuru olduğunun altını çizen Arısoy, bu kampanyanın cumhuriyet tarihinin en büyük teşviki olduğunu kaydetti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy açıklamasında Kentsel Dönüşüm Kanunu ile kira yardımı, ruhsat ve iskan harçlarından muafiyet gibi unsurların daha önce de olduğunu bildirerek, "Bizim hemşerilerimizden yeniden ricamız kendi binalarını dönüştürmek üzere mutlaka komşularıyla uzlaşsınlar. Mutlaka üçte iki çoğunluğa ulaşsınlar. Bizim Kentsel Dönüşüm Danışma Merkezimiz, bina bazlı ya da ada bazlı dönüşüm için her tür desteği veriyor. İnşallah son depreme karşı, dönüştürülmesi gereken son bina dönüşene kadar bu konudaki gayretlerimiz devam edecek." dedi.

Açıklamasında olası bir depreme karşı daha hızlı hareket etmeleri gerektiğini kaydeden Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, teşvikler sonrası vatandaşlardan şartları zorlamalarını talep etti.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy açıklamasında hayat mekanları olan konutları dönüştürmenin herkesin borcu olduğunu belirterek "Devletimiz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile Zeytinburnu Belediyesi olarak el birliğiyle bütün imkanları da seferber ettik. Şimdi artık vatandaşlarımızın şartları olabildiği kadar zorlayarak evlerini dönüştürmek için adım atmalarını bekliyoruz. Belli bir mesafe aldık ancak daha çok hızlanmamız lazım. Hemşehrilerimizin daha çok uzlaşmaya ihtiyacı var." dedi.

TOKİ 236 yeni konut için düğmeye bastı! Bu tarihe dikkat!

Beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? Uzmanlardan çarpıcı açıklama! 

SSK, Bağkur, 4B, 4A emeklilerine seyyanen zam müjdesi! Emekliler acilen kulislerden sızan son dakika yeni tarihe bakın

Geri Dön