28 / 04 / 2024

Beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? Uzmanlardan çarpıcı açıklama! 

Beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? Uzmanlardan çarpıcı açıklama! 

Science’da yayımlanan bir çalışma büyük depremlerin 48 saat önce tahmin edilebileceğini aktardı. Peki beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? İşte uzmanların son dakika açıklamaları...



Dünyaca ünlü bilim dergisi Science’da yayımlanan bir çalışma büyük depremlerden 48 saat önce faylarda yaşanan anormalliklerin tespit edilebildiğini ortaya çıkardı. 

Bilim insanlarına göre bu buluş tek başına depremlerin önceden bilinmesini sağlamıyor, çünkü bu öncü kaymaların belirlenebilmesi için 50 kat daha hassas ölçüm gerçekleştiren aletlerin olması gerekiyor. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? Uzmanlardan çarpıcı açıklama! 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Şu anda Marmara’da Kandilli ile ortak bir şekilde kayma ölçerle gözlemler yapılıyor" dedi ve kırılma öncesi bir kayma ve yürüme başladığı zaman haber alınabileceğinin altını çizdi. 

Haber Global'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da konuya ilişkin konuştu ve ölçümlerin hem uydulardan hem de yerdeki istasyonlardan yapıldığına dikkat çekti. Haluk Eyidoğan, bu teknolojilerin özellikle son 5-6 senede daha da geliştiğine vurgu yaptı. 

Açıklamasında "Bu cihazlardan biri GPS. Ayrıca INSAR ve GNSS adlı uydu cihazları da var. Bu cihazlarla yer yüzündeki çok ufak hareketler bile izlenebiliyor. Fayların yeryüzündeki hareketi öteden beri jeodezik tekniklerle de izlenebiliyordu" ifadelerine yer veren Prof. Dr. Eyidoğan, 50 sene önce de ölçebildiklerinin altını çizdi. 

"Diyelim ki Kuzey Anadolu Fayı üzerinde yılda iki ile üç santim arasında bir hareket var. Bilindiği gibi Türkiye’nin kuzeyi doğuya kayarken güneyi batıya kayıyor. Şimdi biz bunu çok daha hassas bir şekilde ölçer hale geldik" şeklinde konuşan Haluk Eyidoğan, ama buna bakarak da neresinde ne büyüklükte bir deprem olacağının kesin bilinemediğini aktardı.

Beklenen büyük Marmara depremi 48 saat önceden tahmin edilebilecek mi? Uzmanlardan çarpıcı açıklama! 

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan da bu ölçümlerin uzun zamandır yapıldığını belirterek, "Biz buna Türkiye’de ‘kırığın yürümesi’ adını veriyoruz. Kırığın yürümesi birkaç günle bir hafta önceden başlayabiliyor. Kırılmayla beraber deprem oluyor" açıklamasında bulundu. 

Türkiye’de 1999 öncesinde de bu tür hareketler ölçüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "‘Yürüme-kayma ölçer’ aletleri var. Bunlar yere yerleştiriliyor ve sürekli olarak jeofizik mühendisleri buradan ölçü alıyor. Kırılma öncesi, kırılmasız kayma yerde başladığı zaman bunlar gözlemleniyor" dedi ve buna göre burada kayma olduğu için yakında kırılmanın oluşabileceğinin söylendiğini aktardı. 

Sience dergisinde yer alan çalışmanın küçümsenecek bir çalışma olmadığının altını çizen Prof. Dr. Ercan, "Ancak her depremde kırılmasız kayma olmaz. Dolayısıyla kırılmasız kayma olan depremleri önceden tahmin etmek mümkün olabilecek" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor!

Dul ve yetim maaşı ne kadar oldu? Temmuz 2023 zamlı dul ve yetim maaşı tablosu! Hemen rakamlara bakın! 

SSK, Bağkur, 4B, 4A emeklilerine seyyanen zam müjdesi! Emekliler acilen kulislerden sızan son dakika yeni tarihe bakın

Borsa İstanbul haftanın son gününü de rekorla açtı! Borsa güne 6.925,41 puandan başladı! 


Geri Dön