29 / 04 / 2024

Ziraatçiler acil dedi önerileri anlattı! Depremin tarıma etkisi ne olacak? 

Ziraatçiler acil dedi önerileri anlattı! Depremin tarıma etkisi ne olacak? 

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş; Zelzeleden zarar gören tarım sektörüne has, aralarında sigorta prim ve ödemelerinin ötelenmesinin de yer aldığı birçok öneri açıkladı.



Deprem bölgesinde kırsal nüfus 2,5 milyonu aşıyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Kahramanmaraş'de olan zelzelelerin akabinden hayvan kayıpları, yıkılan ahır, ağıl ve  kümeslerin tespitine ait çalışmalara süratle devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Demirtaş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda tertiplediği basın toplantısında, zelzelelerin tarım sektörüne oluşturduğu zararı değerlendirdi.

Demirtaş, zelzeleden sonra çiftçinin sadece ev ve besihanelerinin değil traktör ve türlü aletlerinin de çok hasar gördüğünü ifade etti.

"ÇADIR İHTİYACI HIZLA KARŞILANMALI, BARINAKLAR İNŞA EDİLMELİ"

Bölgede tarım sektörüne has önlemlerin süratli bir halde alınması gerektiğine dikkati çeken Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Hayvan kayıpları ile yıkılan ahır, ağıl ve kümeslerin tespitlerine süratle devam edilmelidir. Hayvanların barınması için ilk etapta uygun ve yeterli çadır ihtiyacı süratle karşılanmalı kısa zamanda uygun, mukavemetli barınaklar yapılmalıdır.

Hayvanların yem gereksinimi kısa zamanlı değil uzun amanlı olarak giderilmeli, yaralı hayvanların tedavilerine zamanında ve hızla müdahale edilmeli, süt hayvanlarından toplanan sütlerin değerlendirilmesi sürdürülmelidir."

Ziraatçiler acil dedi önerileri anlattı! Depremin tarıma etkisi ne olacak? 

"BÖLGEDE SULAMA ALT YAPISI ACİLEN ÇALIŞIR HALE GETİRİLMELİ"

Üreticilerin sigorta prim ve ödemelerinin ileri tarihe alınması gerektiğini de söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Bölgedeki sulama alt yapısı, su depoları, yeraltı suları, sulama sistemleri denetlenmeli, zelzele sebebiyle oluşan  farklılaşımlar ve kayıplar tespit edilerek sistem ivedilikle çalışır halde olmalıdır.

Tarımsal üretim sırasında hem bitkilerin hem de hayvanların su gereksinimleri aksamadan ve sağlıklı şekilde temini sağlanmalıdır. Aksi durumda hayvan hastalıkları ve bitkilerde gelişim bozuklukları sebebiyle imalatta ciddi kayıpların olacağı unutulmamalıdır.


Geri Dön