01 / 05 / 2024

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı!

Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı!

Zorunlu deprem sigortası kapsamı içinde bulunan ve bulunmayan binaları merak mı ediyorsunuz? İşte yanıtı...




Olası bir depremden kaynaklanan maddi ve manevi hasarlardan korunmak için yaptırılan zorunlu deprem sigortası sayesinde konutlar güvence altına alınmış oluyor. Peki zorunlu deprem sigortasının kapsamı alanı ne? 


Sigortanın kapsamındaki alanlar

İlgili kanun gereğince zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren alanlar; 634 sayılı Kat Mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler , tapuya kayıtlı ve mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar , bu binalar içinde yer alan ve ticarethane , büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler. 


Sigorta kapsamı dışında kalan alanlar 

Zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında kalan binalar ise; kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar, köy yerleşim alanlarında yapılan binalar, tamamı ticari veya sınai amaçla kullanılan binalar ve 27 Aralık 1999 tarihinden sonra inşa edilmiş olan ancak ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı bulunmayan binalar. 


Sigorta güvencesi dışında kalan halleri de şöyle sıralayabiliriz; 


1- Enkaz kaldırma masrafları , Kâr kaybı. İş durması , kira mahrumiyeti , alternatif ikametgah ve iş yeri masrafları , mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar,

2- Her türlü taşınır mal , eşya ve benzerleri, 

3- Ölüm dahil olmak üzere tüm bedeni zararlar, 

4- Manevi tazminat talepleri. 


Geri Dön