30 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası zorunlu mu?

Zorunlu deprem sigortası zorunlu mu?

Zorunlu deprem sigortası, olası bir depremden sonra meydana gelen zararın daha hızlı bir şekilde kaldırılması için gerekli olan teminatı biriktirmek için yapılıyor. Peki, zorunlu deprem sigortası zorunlu mu?



Zorunlu deprem sigortası zorunlu mu?

Zorunlu deprem sigortası, olası bir depremden sonra meydana gelen zararın daha hızlı bir şekilde kaldırılması için gerekli olan teminatı biriktirmek için yapılıyor. Sigorta yaptıran kimseler, meydana gelen deprem sonrasında sigortanın sunduğu olanaklardan faydalanabiliyor.


DASK sigortası olarak da bilinen zorunlu deprem sigortası,  devlet tarafından sunulan bir güvence olarak nitelendiriliyor. Zorunlu deprem sigortası ile, konutlar depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alınıyor.


Zorunlu deprem sigortasının (DASK), konut ve yapılar üzerinde yaptırılıyor. Yıllık olarak düzenlenen sigortanın sürenin dolması halinde tekrar yenilenmesi gerekiyor. Peki, zorunlu deprem sigortası zorunlu mu?


Afet Sigortaları Kanunu kapsamında Madde 10 gereğince, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle zorunlu deprem sigortasına tabi tutuluyor.


Kapsam ve sigorta yapma zorunluluğu

MADDE 10- (1) 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle Devlet tarafından yaptırılan veya sağlanan kredi ile yapılan meskenler zorunlu deprem sigortasına tâbidir.

 

(2) 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanununa tâbi olan veya kamu hizmet binası olarak kullanılan binalar ve bağımsız bölümler, köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca köy yerleşik alanları ve civarında ve mezralarda yapılan binalar ile 634 sayılı Kanun kapsamında olsalar dahi tamamı ikamet dışı amaçlarla kullanılan binalar zorunlu deprem sigortasına tâbi değildir.

 

(3) Birinci fıkrada belirtilen binalar ve bağımsız bölümler için malikler veya intifa hakkı sahipleri tarafından zorunlu deprem sigortası yaptırılır ve bu sigorta her yıl yenilenir.

 

(4) Kurum, ilgili mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binaları sigortalamama hakkına sahiptir. Kurum, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binaları sigortalamaz. Bu tespitin yapıldığı binaların listesi Kurum tarafından ilgili idareye gönderilir.


Kiracı DASK yaptırabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön