13 / 05 / 2024

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 

Yeni Evim Kampanyası'na başvurular dün itıbarıyla resmen başladı. Yüzde 0.69-0.99 faiz aralığında kredi kullanma imkanı sunan kampanyanın ilk gününde satış ofisleri yoğun çalıştı. Birçok vatandaşın alacağı evi incelemeden kapora yatırıp bankalara kredi başvurusu yaptığı ifade edildi...



Kampanya sebebiyle satış ofislerinde umduklarından daha fazla bir yoğunluk oluştuğuna dikkat çeken Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konuyla ilgili açıklmasında "Kredi kısıtlaması ve enflasyon nedeniyle konut almak yerli alıcı için hayal haline gelmişti. Şimdi bu kampanya kapsamında bu para bedavaya geliyor. Ayrıca iki ila üç yıl sonra dairenin fiyatının ikiye katlanacağını da biliyor" ifadelerini kullandı ve bu sebeple evleri  çok fazla incelemeden kaporalarını verip bir an önce bankaya gidip kredi almaya öncelik verildiğinin altını çizdi. 

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Özyurt, kampanyanın başlamasına rağmen bankacıların da ayrıntılar konusunda pek bilgisi olmadığını dile getirdi ve "Firma olarak bizim elimizde hem bitmiş, hem devam eden hem de başlayacak olan konut projeleriyle yeterli arz var. Banka bunların ne kadarına kredi verecek, burası önemli" şeklinde konuştu.

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 

Firma olarak ellerinde tamamlanmış, teslime hazr 350 konut bulunduğunu belirten Özyurt, bu konutların hepsini eriteceklerini; ayrıca raftan indirdikleri proje olduğunu dile getirerek, "Üç tane ruhsatı alınmış projemiz olacak. Bu projelerde 1100 adet konut olacak. Bunlardan 200 tanesine başlamıştık. Kalan 900 tanesine de başlayacağız. Hem yeni başlayacak projelerimizden 3 tanesi, hem de devam eden ve bu sene içinde teslim edilecek iki projemizi bankalarla garantörlük anlaşması yaparak, bu kredi kampanyasına almaya çalışacağız" açıklamasında bulundu. 

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve kampanyanın başlayacağı tarihin açıklanmasıyla beraber satış ofislerine ciddi bir talep almaya başladıklarının altını çizdi. 

"Faiz sübvansiyonu, ilk üç yıl düşük ödemeli dönem, yüzde 10 peşinatla kampanya çok büyük bir katkı sağlıyor. Neredeyse evin üçte birini devlet karşılıyor. Ancak kampanyanın start almasıyla birlikte de bankalara gelecek bilgileri bekliyoruz" açıklamasında bulunan Babacan, satış ofislerinde de tereddütlü bir yoğunluk olduğunu, bunun sebebinin de herkesin bu kampanyadan faydalanamayacağı ile ilgili duyumlar olduğunu aktardı. 

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 

"Bankalar gelir grubuna bakacak. Dolayısıyla kampanyanın verimini belirleyecek olan finans kuruluşları" ifadelerini kullanan Babacan, devam eden projelerin kampanyaya dahil edilmesi ile ilgili olarak "Bunun için bankaların şirketlerle garantörlük anlaşması yapması söz konusu olacak. Bu da maketten satılan bir projede bankanın o firmaya ve bu projeye “güveniyorum” demesi oluyor" dedi ve burada sübvansiyon olduğunun altını çizerek, bu sebeple kamu bankalarının bu işin içinde olmasını beklediğini aktardı. 

KGF’de inşaat sektörüne yönelik paketin altının doldurulmasını beklediklerine vurgu yapan Babacan, konuyla ilgili "Ayrıca bakanlığın kampanya ile ilgili tüm mevzuatı web sitesi üzerinden açıklamasını bekliyoruz.” Kampanyanın bir taşla iki kuş vurulmasını sağlayacağını dile getiren Babacan, “Çünkü kampanya ile stoklar eriyince yeni proje yapma ihtiyacı ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı ve devam eden projeden satış yapma imkânı olması sebebiyle istihdam ve 250 alt sektöre katkı sağlayacağını dile getirdi. 

0.69 konut kampanyasında konut kaporasını ödeyen kredi için bankaya koştu! 

Kampanyanın küçük üretici yerine özellikle markalı konut üreticilerini öne çıkaracağına dikkat çeken İbrahim Babacan, diğer küçük üreticilerin kayıt dışı çalıştıkları için 100 TL’ye mal ettikleri üretimi kağıt üzerinde 30-40 TL gösterdiklerini; kredili satışta birebir fiyattan fatura gösterildiğinde yüzde 25 gibi bir vergiyle karşılaşıldığını dile getirdi. 

"Böyle olunca markalı olmayan projelerde tüketicinin istediği krediyi alamayacağını duyuyoruz. O da bizim gibi markalı üreticileri öne çıkaracak" açıklamasında bulunan Babacan, kendilerinin ne kadardan satıyorlarsa o fiyattan kredi alınmasını sağladıklarını belirtti. 

"Örneğin 5 milyon liralık bir ev için bana geldiğinde ben kredinin yüzde 5’ine iskonto yapıyorum" ifadelerini kullanan Babacan, bu şekilde evin 4 milyon 750 bin TL'ye düştüğüne vurgu yaptı. 

Açıklamasını "Yüzde 10’unu peşin aldıktan sonra kalan kısmını gelir belgesi uygun şekilde kredilendirebiliyorum. Ancak markalı olmayan üretici, 5 milyon TL’lik ev için ancak 1.5 milyon liralık kredi çekme imkanı sunabiliyor" ifadelerini kullanarak sürdüren Babacan, bu sebeple tüketicinin markalı konutları önde tutacağının müşterilerden gelen geri dönüşlerden anladıklarının altını çizdi. 

Yeni Evim kampanyasına yoğun ilgi! Satış ofisleri ilk günden doldu, telefonlar susmadı!

Konut satışları yerinde saydı: 2022'de 1 milyon 485 bin konut satıldı!

TOKİ 17-24 Ocak kura tarihleri takvimi peş peşe açıklandı! Bu hafta hangi ilde kuralar ne zaman çekilecek?

 


Geri Dön