10 yıllık kira sözleşmesi nasıl feshedilir?
Kiracılar, kiraya verilen mülkte uzun yıllar oturabilir. Oturdukları her yıl içinde bir sözleşme imzalarlar. Peki ev sahibi, kiracısını tahliye etmek isterse hangi yollara başvurur? İşte detaylar!
KİRACI TAHLİYESİ NEDİR?
Kiralanan taşınmazdaki ev ya da yazlık vs. mülklerde kiracının herhangi bir nedenle taşınmazdan hukuki yollar ile çıkarılmasına kiracı tahliyesi denilmektedir. Kiracıyı çıkarma çeşitli yollar ile yapılabilir. Tahliye taahhütnamesi, kiracı tahliyesi davası, tahliye talepli icra takibi vs. çeşitli yollar mevcuttur.
10 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitiş süresine dayanarak sözleşmeyi iptal edemez. 10 yıllık kiracının tahliyesi uzama süresi neden gösterilerek mümkün olmaktadır. Kiracı ve kiralayan arasında yapılan sözleşmeler kiracıların haklarını koruyucu niteliktedir. Ama on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunarak herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYA İHTAR ÇEKEBİLİR?
- Kiracı tahliye davası açılabilecek bazı haller bulunmaktadır. Bunları kısaca sayarsak, tadilat nedeni ile kiranın ödenmemesi ve tahliye taahhütnamesine dayanarak da kiracı çıkarılabilir. Kiraya veren kişinin; kendine, eşine, üstsoyuna yahut altsoyuna veya kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilere konut sağlama ihtiyacı hasıl olursa kiracı tahliye davası açılarak kiracının tahliyesi istenebilir. Bu noktada tabii ki uyulması gereken bazı süreler söz konusudur. Eğer belirli süreli kira sözleşmesi söz konusu ise öngörülen sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde fesih yani iptal bildirimi için öngörülen sürenin başlangıcından itibaren 1 aylık süre içinde bu dava açılabilir.
- İhtiyaç nedeni ile kiracı tahliyesinin önemli şartları olduğu gibi önemli sonuçları da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, ihtiyaç nedeniyle kiracıyı evden çıkardıktan sonra o evin ihtiyaç olarak öne sürülen kişiden başkasına kullandırılması durumunda çıkarılan kiracıya tazminat ödenir. Bu durum sadece ev değil işyeri için de geçerli olmaktadır.
EV SAHİBİ İHTARNAME ÇEKTİKTEN SONRA NE YAPILMALIDIR?
İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli bir durumda ise kiracı veya kiracılar, 6 ay içinde evi boşaltmalıdır. Kiracı evden çıkmayı kabul etmiyorsa dava yolu ile tahliye edilme yoluna gidilebilir.
Depozito ne kadar geri alınır?