22 / 11 / 2024
fuzul

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

Uzmanlar, ülke genelinde riskli olduğu tespit edilen 6 milyondan fazla konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için bir defa daha çağrı yaptı. İşte ayrıntılar...




Son asrın büyük felaketleri arasında olan 17 Ağustos 1999 tarihindeki Marmara Depremi'nin üzerinden 25 sene geçerken ülke genelindeki riskli konut sayısının korkutucu büyüklüğü tedirginliği de artırıyor ve dikkatleri çekiyor. 

Geçtiğimiz sene meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından riskli yapıların güçlendirilmesi ve dönüştürülmesi noktasında farkındalık arttı ancak riskli yapı stoku hala milyonlarla belirtiliyor.

Son 22 senede ülkenin dört bir yanında 3,5 milyon civarında konutun dönüşümü yapıldı. fAkat hala riskli olduğu aktarılan 6 milyondan fazla konutun varlığı bu konuya verilmesi gereken önemi ortaya koyuyor. Uzmanlar, riskli konutlarda yaşayan vatandaşlara binalarını bir an önce dönüştürmeleri ya da güçlendirmeleri konusunda uyarı yapıyor.

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

BÜYÜK BİR YIKIMI ENGELLEMENİN YOLU GÜÇLENDİRME VE DÖNÜŞÜM 

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, Türkiye'de daha önce yaşanan büyük depremleri işaret ederek, ülkedeki aktif fay hatlarının her an yeni ve şiddetli bir depreme yol açabileceğine dikkat çekti. 

Her zaman "deprem değil, ihmal öldürür" ifadesini tekrarladıklarının altını çizen bugüne kadarki depremlerde en büyük canı ihmalin aldığını söyledi. 

Türkkan, ülke genelinde 6 milyondan fazla riskli konutun olduğunu dile getirdi ve "Şiddetli bir depremde hasar görmesi beklenen bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. İstanbul'da yer alan riskli konut sayısı ise 600 bin adet. Bunların 150 bini için hemen harekete geçilmeli. Büyük bir yıkımın önüne ancak güçlendirme ve dönüşümle geçilebilir. Aksi takdirde İstanbul'da beklenen şiddetli depremin yıkıcı etkisi çok büyük olacaktır" ifadelerini kullandı. 

Sinan Türkkan, tamamen bilimsel metotlara dayalı olan güçlendirmenin, kentsel dönüşüme göre daha kısa süreli ve daha düşük maliyetli olduğuna vurgu yaptı. 

Binaların boşaltılmadan güçlendirme imkanının da bulunduğunu aktaran Türkkan, riskli konutlarda oturan vatandaşlara binalarını bir an önce dönüştürmeleri veya güçlendirmeleri çağrısı yaptı. Türkkan, karot almanın binaya zarar vermeyeceğine, yapıyı doğru tanıyıp hastalığı doğru teşhis edebilmek ve doğru tedavi uygulamak için bu işlemin gerekli olduğuna dikkat çekti vegüçlendirme şirketi tercih edilirken titiz davranılması gerektiğinin altını çizdi. 

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASINA MESAFELİ DURMAK BÜYÜK YANLIŞ 

"Güçlendirmede yalnızca alanında uzman ve yetkin mühendislerle çalıştığınızdan emin olun" diye konuşan DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, "banyonun fayansı kırılmasın, mutfağın dolabı değişmesin" diye güçlendirme çalışmalarına mesafeli davrananların büyük yanlış yaptıklarını belirtti. 

Binaların yıkılmasının ve çökmesinin asla kader olmadığına yeniden dikkat çeken Türkkan, "Doğru zemin, doğru malzeme ve doğru sistem bir araya geldiğinde asla çökme yaşanmaz. Daha önce yapılan konutlarda belki bu 3 koşul gerçekleşmemiş olabilir. Fakat o riskli yapıyı dönüştürerek ya da güçlendirerek kurtarabiliriz. Bu nedenle vatandaşlarımızdan ricamız bu konuyu ihmal etmemeleridir" açıklamasında bulundu. 

Türkkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kentsel dönüşüm için başlattığı ve İstanbul'da devam kararı aldığı Yarısı Bizden Kampanyası'nın önemli destekler içerdiğinin altını çizdi ve kampanyadan faydalanmaları çağrısını yaptı.

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

MEVCUT YAPI STOKU HIZLA YENİLENMELİ 

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici de 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen  7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nde 17 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiğini dile getirdi ve "Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremden 16 milyona yakın kişi etkilenmiş oldu" dedi. 

Marmara Depremi'nin ardından yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yıkımlara da değinen Çekici, konut üretiminde yanlış malzeme kullanımı sonucu 50 binden fazla canın kaybedildiğine dikkat çekti. 

Çekici, Marmara ve Kahramanmaraş depremlerinin yapı güvenliği konusundaki eksiklikleri acı bir şekilde ortaya çıkardığının altını çizdi ve "Son olarak yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremler ana vizyonumuz şeklinde belirlediğimiz 4T; tabiat, toplum, teknoloji ve tasarım prensiplerine sıkı sıkı sarılmamız gerektiğini bize bir defa daha çok acı bir gözler önüne serdi" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin tam anlamıyla depreme dayanıklı bir ülke olabilmesi için daha bütüncül bir yaklaşıma ihtiyacın olduğuna vurgu yapan Çekici, sözlerini şu şekilde tamamladı: 

"Öncelikle, mevcut yapı stokunun büyük bir bölümü hala risk altında ve bu yapıların hızlıca yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca, deprem bilincinin toplumsal düzeyde artırılması, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması gerekli. Cumhurbaşkanı'mızın da açıkladığı gibi yalnızca İstanbul'da hedef 5 sene 600 bini acil olmak üzere toplam 1,5 milyon bağımsız bölümü dönüştürmek. Şu anda kentsel dönüşüm çerçevesinde sahada başlamış ve başlayacak pek çok proje var. Ciddi bir bütünleşik konut politikası, acil koduyla Türkiye'nin gündeminde üst sıralarda olmalıdır."

17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümünde uzmanlardan uyarı: Riskli konutlar için güçlendirme ve dönüşümde acele edin!

ŞEHİR İNSAN VE DEĞER ODAKLI DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

Neşecan Çekici, kentsel dönüşümde "kenti sadece dönüştürmek amaçlı" değil, "şehri değer ve insan odaklı dönüştürme esaslı" olması gerektiğine dikkat çekti. Kentsel dönüşümün hak sahibi, belediye, geliştirme şirketleri gibi kamudan ve özel sektörden pek çok paydaşı ilgilendirdiğini dile getiren Çekici, burada sağlıklı uzlaşımlar ve güvenilir platformlar oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. 

Çekici, konuya ilişkin açıklamasını "Sivil tarafın bilinçlendirilmesi ve eğitiminin de önemle üstünde durulması gerekiyor. Uzlaşı adabı ve kültürünün oluşması için ciddi bir bilinçlendirme kampanyası uygulanmalıdır. Kentsel dönüşüm adımıyla eş zamanlı olarak sosyal konutların yaratılması ve erişilebilir konut modellerinin kurulması da gerekiyor" diyerek tamamladı. 

 İstanbul'daki kentsel dönüşümü hızlandırmanın yolu: Vatandaşı bilgilendirmek!

Deprem sigortası yaptıranların sayısı 11,3 milyonu aştı! Marmara Bölgesi ilk sırada!

Sektör temsilcisinden 'ev fiyatları artacak' uyarısı: Konut ihtiyacınız varsa alın, evinizi iskontolu satmayın!

Murat Kurum: İstanbul'daki 600 bin konutta depremin ilk dakikalarında yıkılma riski var! 

Türkiye Müteahhitler Birliği duyurdu! Son 25 yılda 1 milyondan fazla yapı hasar gördü!

 


 


Geri Dön