28 / 04 / 2024

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın!

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın!

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın...



Kahramanmaraş'ta yaşanan ve asrın felaketi olarak belirtilen depremlerden sonra yaşanan büyük yıkımlar birçok insanı da mağdur etti. Depremzedeler, hasar gören ya da yıkılan binaları için Hak Sahipliği başvurusunda bulunuyor. 

AFAD'ın 'Hasar-Tespit- Vatandaşlar İçin Soru Cevap Bilgilendirme' kılavuzunda Hak Sahipliği hakkında merak edilen sorular cevaplandı. İşte, Hak Sahipliğine dair en çok sorulan sorular ve yanıtları...

HAK SAHİPLİĞİNE DAİR TÜM MERAK EDİLENLER

1) Hem evi hem işyeri ağır hasar gören afetzedelerin her ikisi içinde Hak Sahipliği başvurusu yapması gerekir mi?

-Ağır hasarlı olan hem konut, hem işyeri hem de varsa ahır için ayrı ayrı talep taahhütname evrakı verilerek borçlandırma senedinin imzalanması gerekiyor.

2) DASK’ı olan bir afetzedenin evi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ağır hasarlı olarak tespit edilmişse AFAD tarafından afet konutu yapılmakta mıdır?

-DASK’ı olan bir afetzede; hem DASK’tan para alabilmekte, hem de hak sahipliği koşullarını taşıması kaydıyla AFAD tarafından kendisine ev yapılabilmektedir.

17 soruda AFAD afet konutlarında kimler hak sahibi olabilir? Depremde konutu ve iş yeri hasar görenler hemen bakın!

3) Büyükşehir olan bir şehirde, aynı ilçede 2 konutu olan bir afetzedenin, bir konutu ağır hasarlı diğeri hasarsız olarak tespit edilmiş ise hak sahibi olabilir mi?

-Büyükşehir olan bir şehirde, aynı ilçe sınırları içerisinde hasarsız 2. bir konutu olan afetzede, o ilçedeki diğer konut ağır hasarlı olsa bile AFAD tarafından sağlanan konut yardımından faydalanamıyor.

4) Büyükşehir olan bir şehrin bir ilçesindeki evi ağır hasarlı, diğer bir ilçesindeki evi hasarsız olan bir afetzede hak sahibi olur mu?

-Büyükşehir olan bir şehirde; afetzedenin bir ilçesindeki konutu ağır hasarlıysa başka bir ilçesindeki konutu hasarsız olsa bile afetzede hak sahibi olabilir.

5) Konutu ağır hasarlı şeklinde tespit edilen bir afetzedenin eşinin üzerine olan ve hasarsız olarak tespit edilen başka bir konut daha varsa hak sahibi olabilir mi?

-Eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan konut aynı ilçede değilse hak sahibi olunabiliyor. Fakat, eşinin üzerine olan hasarsız konut ile afetzedenin üzerinize olan ağır hasarlı konut aynı ilçede bulunuyorsa hak sahibi olunamamaktadır.


Geri Dön