06 / 05 / 2024

1930 yılında Beyazıt Havuzu yıkılmış!

1930 yılında Beyazıt Havuzu yıkılmış!

1 Nisan 1930 yılı Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Beyazıt'da bulunan havuz yıkılıyormuş. Gazete'ye göre yıkma işleminin gizlici alındığını havuz yıkılarak meydanın mahvedildiği yazılmış.



Münasebetsi bir hareket: Beyazıt havuzu yıkılıyor


Cemiyeti Umumumiyei Belediyenin evvelki günkü içtimı esnasında aktettiği 15 dakikalık hafi bir celsede ne konuşulduğunun bir türlü anlaşılmadığını yazmıştık. Fevkalade gizli tutulan bu içtimada verilen kararın mahiyeti dünkü tatbikattan sonra nihayet anlaşılmıştır.

Meğer bir emri vaki yapılmış olmak maksadile gizlice ittihaz edilen fakat sebebi ittihazı bir türlü anlaşılamayan bu karar Beyazıt havuzunun ortadan kaldırılmasından ibaretmiş!...

Filhakika evvelki gece yarısından itibaren işe başlıyan nezafeti kırıp parçalayarak çıkarmağa ve havuzu ortadan kaldırmağa başlamışlardır.

Dün oradan geçenlerin teessüf ve teessürle şahit oldukları veçhile zavallı Beyazıt meydanı yığılan taş ve topraklar ile bir harabe, bir yangın yeri halini almıştır. Cemiyeti Umumiyei Belediye'nin mahrem toplanmasının münasebetsiz mahsulü bu suretle kendini meydana vermiş oluyor. Şehrin en güzel meydanını mahvetmek için sebebin ne olduğunu bilmiyoruz. Fakat ne olursa olsun hiç bir mantık bir şehrin mamur yerlerini harap etmeğe müsait değildir. Bu harekete teessüf ederken Cemiyeti Umumiyei Belediyeye aferin deriz.


Cumhuriyet Gazetesi 1 Nisan 1930


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön