13 / 05 / 2024

1931 yılında Galata'ya asansör yapılacakmış

1931 yılında Galata'ya asansör yapılacakmış

29 Kanunuevvel 1931 tarihli Akşam Gazetesi'nin yaptığı habere göre Galata Kulesi'ne asansör yapılacakmış. Asansörün yapılma amacı ise şehire gelen seyyahların kuleye rahat çıkabilmelerini sağlamakmış. Ayrıca Beyazıt Kulesi'de tamire alınmış.



Galata kulesine asansör


Kulenin etrafında bir de park yapılmasına karar verildi

Şişhane yokuşundan Galata yangın kulesine giden caddenin parke kaldırımla yeniden yaptırılıcağını ve bu maksatla bütçeye tahsisat konacağını yazmıştık. Belediye yakında bu caddenin inşasına başlamak üzere ihale şartlarını ilan edecektir. Belediye caddeyi inşa ettikten sonra Galata yangın kulesinde de bazı inşaat yapmak niyetindedir.

Galata kulesi, şehrimize gelen seyyahların ziyaret ettikleri tarihi binalardan biridir. Belediye yangın kulesine seyyahların kolayca çıkabilmeleri için buraya bir asansör koymak fikrini evvelce düşünmüş, bunun için bir deproje hazırlamıştı. Bu proje şimdiye kadar tatbik edilememiştir.

Kuleye konacak asansörün bu sene yapılmasına başlanacaktır, bundan başka kuleye çıkacakların kulede oturabilmeleri için kulenin tepesinde küçük bir gazinoda yapılacak, kulenin dibindeki çirkin manzaralar kaldırılarak zarif bir park içine alınacaktır.

Diğer taraftan belediye, Beyazıt kulesi aleminin kurşunlarını tamir ettirmeğe başlamıştır.


Akşam Gazetesi 29 Kanunuevvel (Ocak) 1931 


Abdullah Kutalmış Mızrak/Emlakkulisi.com


Geri Dön