29 / 04 / 2024

1937 yılında Boğaziçi'ni güzelleştirmek için mehtap alemleri, sandal safaları tertibi düşünülmüş!

1937 yılında Boğaziçi'ni güzelleştirmek için mehtap alemleri, sandal safaları tertibi düşünülmüş!

1937 yılında Şirket-i Hayriye, Boğaziçi'nin imarına katkıda bulunmak ve Boğaziçi'ni eski günlerine kavuşturmak için Boğaziçi'ni Güzelleştirme Cemiyeti adıyla bir cemiyet kurmaya karar vermiş. Bu cemiyet mehtap alemleri, sandal safaları düzenleyecekmiş.



Boğaziçi'ni güzelleştirmek

Mehtap alemleri, sandal safaları tertibi düşünülüyor.


Şirket-i Hayriye, <<Boğaziçi'ni Güzelleştirme Cemiyeti>> adıyla bir cemiyet kurmaya karar vermiştir. Son günlerde vilayete müracaat ederek müsade istemiştir. Formaliteye ait muamele kısa zamanda ikmal edilecek ve cemiyet biran evvel faaliyete geçecektir.


Cemiyetin gayesi Boğaz'ın imarına çalışmaktır. Şimdiki düşüncelere göre her sene yazın Boğaziçi'nde mehtab alemleri yapılacak, Göksu'da ve Beykoz, İstinye koylarında sandal sefaları tertip edilecektir.

Bilhassa Göksu Deresi'nin eski alemlerini yeniden canlandırmanın halkın alakasını celbedeceği zannediliyor. Eğlenceler bir programla yapılacak ve en ziyade tatil gün ve gecelerine tesadüf ettirilecektir. Mesela bir cumartesi gün ve gecelerinde tesadüf ettirilecektir. Mesala bir cumartesi günü başlayacak mehtap alemini ertesi gün öğleden sonra tertip edilecek sandal safalarının takip etmesi düşünülüyor.


Boğaziçi'ni Güzelleştirme Cemiyeti'nin Boğaziçi'ni güzelleştirmek için epeyce şeyler yapacağı anlaşılmaktadır.


Akşam Gazetesi 21 Nisan 1937


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön