29 / 04 / 2024

1957 yılında İstanbul Metrosu'nun planı tasdik edilmiş!

1957 yılında İstanbul Metrosu'nun planı tasdik edilmiş!

1957 yılında şehrin trafik davasını kesin bir şekilde halledecek gözü ile bakılan İstanbul Metrosu için hazırlan plan, Bayındırlık Bakanlığı tarafından tasdik edilmiş. Metro 200 milyon liraya mal olacakmış.



1957 yılında İstanbul Metrosu nun planı tasdik edilmiş!


Metro 200 milyon liraya mal olacak.


Metronun planları tasdik edildi.


  İstanbul'un trafik davasına kesin bir şekilde halledecek olan metro tesislerinin kurulması için yapılan sondajlar tamamlanmış ve hazırlanan planlar Bayındırlık Bakanlığı'nca tasdik olunmuştur.  Metro, Bayındırlık Bakanlığı tarafından inşa edilecek, bilahere İ.E.T.T işletmesine devredilecektir. Öğrendiğimize göre metronun ilk tesisleri şehrin trafiğinin yüzde 70'ini teşkil eden Mecidiyeköy - Yenikapı arasında yapılacaktır. Şişli'de bulunan tramvay tamir atölyeleri metronun malzemelerinin tamirine de yardım edecektir. 

  Diğer taraftan, istikbalde Sirkeci Tren İstasyonu Yenikapı'ya nakledildiği takdirde Avrupa Banliyösü direkt olarak metroya bağlanmış olacaktır. Metronun bahis mevzu güzergahta 15 istasyonu bulunacak ve saatte 15.000 yolcu taşınacaktır. 

  Öğrendiğimize göre, metronun en geç 1960 yılı içinde faaliyete geçmesi için, azami gayret sarf edilecektir. Bugün yapılan hesaplara göre metro 200 milyon liraya mal olacaktır. Şimdiye kadar şehrin muhtelif semtlerinde yapılan sondajlar neticesinde 400 toprak numunesi alınmıştır.


Akşam Gazetesi 17 Eylül 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön