29 / 04 / 2024

1967 yılında İstanbul metroya kavuşacakmış!

1967 yılında İstanbul metroya kavuşacakmış!

1967 yılında İstanbul'da yapılması düşünülen metro gerçekleşme safhasına girmiş. İETT ile Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun ortak işleteceği metro, Levent ile Yenikapı arasında çalışacakmış ve 600 milyon liraya mal olacakmış.



1967 yılında İstanbul metroya kavuşacakmış!


Ordu Yardımlaşma bu işe 300 milyon lira yatıracak


NİHAYET İSTANBUL METROYA KAVUŞUYOR


Levent - Yenikapı arasında çalışacak metroyu Ordu Yardımlaşma ile İETT ortak işletecek


  UZUN zamandan beri, İstanbul'a yapılması düşünülen metro işi nihayet tahakkuk safhasına girmiş bulunmaktadır.

  

  Evvelki gün Ankara'ya giden İETT Genel Müdürü Saffet Gürtav, metronun yapılması için Ordu Yardımlaşma Kurumu ile anlaşmaya varmıştır.


   600 MİLYONA ÇIKACAK


  Saffet Gürtav, bu konuda şunları söylemiştir:


  -''İstanbul'un trafik davasının hallinde önemli rol oynayacak olan metronun yapılması için Ordu Yardımlaşma ile bir anlaşma yaptık. Buna göre, dış finansman İ.E.T.T, iç finansman Ordu Yardımlaşma Kurumu tarafından temin edilecektir. Yapılan hesaplara göre, metronun maliyeti 600 milyon lira civarındadır. Bunun 300 milyonu İdaremiz tarafından, geri kalan kısmı da Kurum tarafından sağlanacaktır. Önümüzdeki ay içinde bir toplantı yapılacak ve bu toplantı sonunda faaliyete geçilecektir. Yaptığımız anlaşma gereğince, işletme ortak olarak yapılacaktır. Daha önce metroyu yapmak üzere Fransız, İngiliz, İtalyan firmalarının teklifleri bulunmaktadır. Son olarak Ruslar da metroyu yapmak istediklerini bildirmişlerdir. Şimdiki duruma göre, kendilerinden yeni teklif istenecektir.


  Metro; Levent'ten, Şişli, Taksim, Galatasaray ve Karaköy'e geçilecek, yine iki köprü arasından üçüncü bir köprü ile karşıya geçecek, Eminönü'nden Beyazıt'a ve oradan da Yenikapı'ya gidecektir.


1967 yılında İstanbul metroya kavuşacakmış!


  Metronun araçları lastik tekerlekli olarak yapılacaktır. Buna sebep meyillerde aracın rahatça çalışmasını sağlamaktır. Süratle işleyecek olan bu araç, 10 dakikada Levent'ten Yenikapı'ya gelebilecektir. Her vagonu 150 kişilik olacak ve her aracın 4 vagonu bulunacaktır. Böylece bir araç 600 kişi nakledilecektir''

  Metro ile ilgili bir prensip anlaşmasından sonra, gelecek ay bir toplantı yapılacak ve ilk kararlar, derhal uygulanacaktır.


(1967 yılında Reşat Altın 171 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 8 Ekim 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön