02 / 05 / 2024

1967 yılında Şişli Çocuk Hastanesi yıktırılıp yeniden yaptırılacakmış!

1967 yılında Şişli Çocuk Hastanesi yıktırılıp yeniden yaptırılacakmış!

1967 yılında, yılda 320 bin hastanın tedavi gördüğü Şişli Çocuk Hastanesi yıktırılıp yeniden yaptırılacakmış. 70 milyon lira harcanarak yeniden yaptırılacak olan hastane on yılda tamamlanacakmış.



1967 yılında Şişli Çocuk Hastanesi yıktırılıp yeniden yaptırılacakmış!


Yılda 320 bin hastanın tedavi gördüğü 

  Şişli Çocuk Hastanesi yıktırılıp 70 milyon liraya yeniden yaptırılacak.


  SAĞLIK ve Sosyal Yardım Bakanlığı, hani ''Bizim efendi bina okur, döner döner gene okur..'' diye eski bir tekerlemeyi hatırlatan teşebbüsle, Şişli Çocuk Hastanesi'nin yıktırılmasına ve 70 milyon lira harcanarak yeniden yaptırılmasına karar vermiştir.


  Tasarıya göre, hastane 10 yılda tamamlanacaktır. Fakat bu süre içinde İstanbul Yakası'nın karşılaşacağı hastane derdi, en az 31 bin hastayı diğer hastane kapılarında perişan edecektir. Çünkü Şişli Çocuk Hastanesi'nde halen yılda 300 bin hasta poliklinik tedavisi görmekte, 20 bin hasta da yatırılarak tedavi edilmektedir. Bunlar arasında, İstinye'den karşı yakaya arabalı vapur seferlerinin konulmasından sonra Beykoz köylerinden gelenler bile vardır.

  

  HASTANENİN YÜKÜ BÜYÜK


  Şişli Çocuk Hastanesi'nde bugün 4 çocuk kliniği, modern bir cerrahi servisi, 2 kadın-doğum, 1 bevliye, 1 kulak - burun - boğaz hastalıkları, 1 göğüs cerrrahisi, 1 radyoloji, 1 fizyoterapi servisi tam faaliyettedir. Bunların yanında hastanenin kimya, bakteriyoloji, patoloji laboratuvarları da şehrin önemli ihtiyacına cevap veriyor.

  Üstelik, ayrı pavyonlar halinde çalışan hastanenin cerrahi kliniği ile kadın-doğum kliniklerinin bulunduğu bina çok yenidir ve bilindiği gibi 10 milyon lira harcanarak yapılmış, 1961'de hizmete girmiştir. Bakanlığın yıktırma kararına bu bina da dahildir.

  Sonra Beyoğlu İlk Yardım Hastanesi'nin inşa halinde olmasıyla Beyoğlu cihetinin bütün yükü de yine Şişli Çocuk Hastanesi'ne yüklenmiştir. Alınan karara göre hastane yıktırılmaya başlanırsa, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'nın elinde, İstanbul'da tam teşekküllü olarak sadece Haydarpaşa Numune Hastanesi kalacaktır.

  Halbuki, ''Şişli Çocuk Hastanesi'nin tamamen yıktırılıp, yeniden yaptırılması yerine, eski pavyonların pekala onarılabileceğini öne süren'' hekimler çevresi, böylece İstanbul'un 10 yıl gibi uzun süre hastane derdine düşmeyeceği gibi, onarılma işinin çok daha ucuza çıkacağı için, bunun en makul yol olduğunu ısrarla belirtmektedirler.


Hürriyet Gazetesi 19 Kasım 1967 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön