29 / 04 / 2024

1967 yılında Yenikapı'da vapur iskelesi kurulacakmış!

1967 yılında Yenikapı'da vapur iskelesi kurulacakmış!

1967 yılında Karaköy İskelesi'nin trafik yükünü azaltmak için Yenikapı'da vapur iskelesi kurulacakmış. Sirkeci'deki tren garı da kaldırılacakmış ve Ulaştırma Bakanlığı'da tren garı inşası için Yenikapı'yı en uygun bölge olarak seçmiş.



1967 yılında Yenikapı da vapur iskelesi kurulacakmış!


Avrupa Tren Garı Sirkeci'den kaldırılıyor


Yenikapı'da vapur iskelesi kurulacak


  Kadıköy ile Yenikapı arasında şehir hatları işletmesi kurmak için yetkililer durumu tetkik konusu yapmaya başlamışlardır. Karaköy İskelesi'nin yükünü önemli derecede azaltacağı sanılan Yenikapı planı ayrıca trafik yönünden de önemli derecede yararlı olacaktır. Bu arada Avrupa Tren Garı'nın Yenikapı'da inşası için hazırlıklar yapan Ulaştırma Bakanlığı da Yenikapı'yı en uygun bölge olarak seçmiştir.

  Sahilyolu ve Atatürk Bulvarı ile tali derecedeki yollar sayesinde önemli merkezlerden biri olarak görülen Yenikapı, ayrıca tasavvur halindeki metronun demiryoluna bağlanması için en uygun yer niteliğini de taşımaktadır.

  Karaköy'ün yanı sıra Kadıköy'e bağlanması düşünülen Yenikapı'nın uzaklığı Köprü - Kadıköy hattından 500 metre daha uzun olarak tespit edilmiştir. Trafik uzmanları ve yetkilileri tarafından geniş çapta desteklenmekte olan Yenikapı planı için Kadıköy'le bağlantı kurulduğu takdirde Karaköy'ün yükü bu güne nazaran yarı yarıya azalacaktır denilmektedir. Yenikapı'da bir dalgakıran inşasını da öngören yetkililer feribotlar sayesinde Avrupa trenini Haydarpaşa'ya geçirerek Avrupa - Ortadoğu demir yollarının bağ kurabileceği belirtmişlerdir.


Akşam Gazetesi 5 Mayıs 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön