22 / 11 / 2024
fuzul

1970 yılında dünyanın en büyük afyon deposu Beşiktaş Sahili'ndeymiş!

1970 yılında dünyanın en büyük afyon deposu Beşiktaş Sahili'ndeymiş!

1970 yılında Beşiktaş'tan Çırağan'a giden dar sokaklarından birinde Türkiye'nin tek, dünyanın en büyük afyon deposu bulunmaktaymış. Anadolu'nun köylerinde yetiştirilen afyonlar satın alınarak bu depoda toplanıyormuş.




1970 yılında dünyanın en büyük afyon deposu Beşiktaş Sahili ndeymiş!


Dünyanın en büyük afyon deposu Beşiktaş Sahili'nde 


  BEŞİKTAŞ'tan Şeref Stadı'na giden cadde ile deniz arasına sıkışmış dar sokaklardan birinde Türkiye'nin tek, dünyanın en büyük afyon deposu bulunmaktadır.

 

  Son haftalarda Türk - Amerikan ilişkilerinde etkisini hissedilen, dünyanın çeşitli ülkelerinde basının dikkatle üzerine eğildiği ünlü Türk afyonunun yüz binlerce kilosu bu depoda saklanmaktadır. Her yıl Anadolu'nun çeşitli yerlerinden mübayya edilerek İstanbul'a getirilen afyon, tek silahlı bekçinin dahi bulunmadığı bir tarafı denize açık bu depoda saklanıp, istek sahiplerine kanuni işlemler yapıldıktan sonra satılmaktadır.

  Renkli dünyaların sırrını uyuşturucu maddelerde bulan hippiler bu depoya gelseler, sandıklara doldurulmuş tayın ekmeği şeklindeki toprakları görseler, ''Buğday ambarına düşen aç tavuk'' gibi olurlar herhalde.

  Tek tük de olsa banka soymaya kalkışan Türk gangsterleri, bir gece sandalla Toprak Mahsulleri Ofisi'nin afyon deposuna yaklaşsalar, ''Soy, içimi boşalt benim'' der gibi bir hali olan depodan, hayli dünyalık sağlayacak kadar afyonu çuvallara doldurup kolaylıkla gidebilirler pekala.

  Geçen yıla kadar her mevsim 125 - 150 ton ham afyonun depo edildiği bina da saklanan mahsul, ekime izin verilmiş Anadolu köylerinden kalitesine göre kilosuna 80 ila 100 lira verilecerek toplanmakta, bu depoda bir çeşit ''standartlama'' işlemi görmektedir. Yurt dışına ihraç edilen afyonlar ise bu depodan malı dışarıya götürecek gemilere motorla taşınmakta, kilosunun ihraç bedelleri ise 16 doları bulmaktadır. 

  Silahlı hiçbir tedbiri olmadığı halde depoya giriş çıkışlar sıkı kontrole tabi tutulmakta, bazı görevliler bile afyonların bulunduğu kısımlara girip çıkamamaktadırlar. Nitekim, on binlerce uyuşturucu madde alışkanının birkaç yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar afyonun saklandığı deponun çeşitli yerlerine yerleştirilen aynalar sayesinde içerideki hareketler devamlı kontrol edilebilmektedir.


Hürriyet Gazetesi 22 Ağustos 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön