27 / 04 / 2024

Borsa İstanbul, 2022 yılında dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu!

Borsa İstanbul, 2022 yılında dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Borsa İstanbul’un dünyadaki borsalar arasında dolar bazında yüzde 105 ile en fazla getiriyi sağladığını açıkladı. Buna göre Borsa İstanbul 2022 yılında dünyanın gelir şampiyonu oldu.



TSPB tarafından hazırlanan Türkiye Sermaye Piyasası 2022 başlıklı rapor kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, küresel enflasyonda yaşanan artış, güçlü parasal sıkılaşma adımları, artan resesyon endişeleri ve jeopolitik risklerin olumsuz etkisi ile dünya genelinde borsa getirileri 2022 yılında negatif olarak gerçekleşirken, Borsa İstanbul ise getiri şampiyonu olarak tüm dikkatleri üzerine çekti.

Dünyada borsalarındaki şirketlerin toplam piyasa değeri yüzde 18 oranında düşerek 101 trilyon dolara kadar geriledi. Bu dönemde Borsa İstanbul ise dolar bazında yüzde 105 artış sağlayarak en fazla getiriyi sağlayan borsa olma başarısını yakaladı.

70 BORSA YILI NEGATİF KAPATTI

Gelişmiş 23, gelişmekte olan 24 ülke şirketlerinin performansını yansıtan MSCI ACWI Endeksi, 2022 yılını dolar bazında yüzde 18, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 20’lik kayıpla geride bıraktı. Geçen sene 91 borsadan sadece 21'i pozitif olarak getiri temin ederken, 70 borsa yılı zararla bitirdi.

2022 yılında organize borsalar arasında dolar cinsinden İstanbul’un ardından en fazla getiriyi sağlayan ikinci borsa Zimbabve olurken, Arjantin Borsası üçüncü, Şili ise dördüncü sırada yer aldı.

Borsa İstanbul, 2022 yılında dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu!

BORSA DEĞERLERİ 101 TRİLYON DOLARA GERİLEDİ

Verisi incelenen 83 borsaya ilişkin kote şirketlerin toplam piyasa değeri 2022 sonunda önceki yıla göre yüzde 18 azalarak 101 trilyon dolara kadar düştü. Dünya borsalarındaki toplam piyasa değerinde yaşanan azalışın yarısı ABD borsalarında yaşandı. New York Borsası yüzde 13, Nasdaq OMX ise yüzde 33 değer yitirdi.

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön