05 / 11 / 2024

1992 yılında dünyanın en büyük otogarı hizmete girecekmiş!

1992 yılında dünyanın en büyük otogarı hizmete girecekmiş!

1992 yılında dünyanın en büyük otogarı olarak inşa edilen Büyük İstanbul Otogarı hizmete girecekmiş. 250 ortak tarafından inşa edilen otogar tamamlandığında maliyeti 300 milyar lirayı aşacakmış.




1992 yılında dünyanın en büyük otogarı hizmete girecekmiş!


Dünyanın en büyük otogarı Eylül'de hizmete giriyor


Topkapı işkencesi bitecek... Her gün bin minibüs, 5 bin İETT otobüsüne, 2 bin de şehirlerarası otobüs eklenince Topkapı'da trafik işkence oluyor. Çevresinde 6 ilçe olan ve günde yaklaşık 3 milyon kişinin geçtiği Topkapı, terminalini Ferhatpaşa'ya taşınmasıyla nefes alacak. 


İşte, ALTIN TEPSİ


Karayolu taşımacılığımızın kalbi olacak İstanbul Ferhatpaşa'da yapılan dünyanın en büyük otogarında, bir perondan 6 otobüs kalkabilecek. İnşaatın tamamlanmak üzere olduğu bu dev tesis bittiğinde grafikteki gibi minyatür bir kent olacak.


Temeli 1987'de atılan ve maliyeti 300 milyar lirayı aşacak olan Esenler'deki ''Altın Tepsi''den ilk otobüs sonbaharda hareket edecek.


1992 yılında dünyanın en büyük otogarı hizmete girecekmiş!


TÜRKİYE'de faaliyet gösteren otobüs şirketlerinin yüzde 90'nın ortak olduğu, Esenler Ferhatpaşa'daki İstanbul Otogarı Eylül ayında ilk otobüsü servise çıkarmaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük otogarı olan bu tesisin yapımında 250 ortak tarafından şu ana kadar 170 milyar lira harcandığı, 125 milyar lira daha harcanacağı belirtildi. Yap-işlet-devret sistemi ile yapılan binanın mülkiyeti 25 yıllığına Uluslararası Trakya Otobüsçüler Derneği'ne ait olacak, bu sürenin sonunda ise belediyeye devredilecek. Tamamı doğalgaz ile merkezi ısıtma ve havalandırma sistemi olan otogar tamamlandığında küçük bir kasaba haline gelecek. İçinde alışveriş merkezleri, küçük bir hastane, lokantalar, kuaförler ve oyun salonları olacak olan garajda özel bir güvenlik sistemi de bulunacak. Her dine hizmet verecek ibadet yerlerinin yanı sıra, işadamları için çok gelişmiş bir telekominikasyon sistemi de yapılacak. Elektrik, PTT ve doğalgaz sistemi tamamlanan otogarda, Ayvalıdere Kolektörü'ne bağlantı ile ulaşımı TEM ve şehiriçine bağlayacak yolların yapımına da kısa sürede başlanacağı belirtiliyor. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Mehmet Özcan projenin tamamlanması için 60 milyar liralık kredi alacaklarını, bu krediyi vermek için dış ve iç bankalardan pek çok teklif geldiğini belirterek, ''en ucuz krediyi verenden alacağız. Bu proje İstanbullu'yu Topkapı çirkinliğinden de kurtaracak'' dedi.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 10 Şubat 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön