02 / 05 / 2024

1979 yılında Özbekler Tekkesi restore edilecekmiş!

1979 yılında Özbekler Tekkesi restore edilecekmiş!

1979 yılında Ahmet Ertegün, Özbekler Tekkesi'nin restore edilerek müze yapılmasını teklif etmiş ve 100 bin dolar bağışta bulunmuş. Üsküdar'daki 3 katlı tekke Vakıflar'ında katkısıyla onarıldıktan sonra müze olacakmış.



1979 yılında Özbekler Tekkesi restore edilecekmiş!


Ertegün, Üsküdar'daki Özbekler Tekkesi'nin onarımı için 100 bin dolar verdi 


  Cozmos futbol takımının sahibi Ertegün, binanın müze olarak kullanılmasını istedi ve parayı Merkez Bankası'na gönderdi


  DÜNYANIN sayılı futbol takımlarından Cozmos'un sahibi Ahmet Ertegün, İsmet İnönü'nün İstanbul'da Kurtuluş Savaşı'na hazırlandığı Özbekler Tekkesi'nin onarılması için 100 bin dolar (5 milyon TL) Merkez Bankası'na göndermiştir. Tekke, Vakıflar'ında katkısıyla, onarıldıktan sonra

 


müze olarak açılacaktır. 

  Üsküdar'da Münir Ertegün Sokağı'ndaki 3 katlı tekke 150 yıl önce Özbekler tarafından yapılmış. İsmet İnönü ve arkadaşları ise Kurtuluş Savaşı'na bu binada hazırlanmıştır. Türk mimarisinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Cosmos Kulübü'nün sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertegün, ''Binanın onarılarak müze yapılmasını'' önermiş, bu nedenle de Vakıflar Genel Müdürlüğü hesabına 100 bin dolar göndermiştir. Onarım işini üstlenen İstanbul Belediyesi Başkanlık Danışmanı Doç. Dr. Turgut Cansever, ''Binanın kısa sürede eski durumuna getirileceğini'' söylemiştir.


(1979 yılında Reşat Altın 5.442 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 19 Eylül 1979 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön