28 / 04 / 2024

1980 yılında Haliç'te bir mahalle kül olmuş!

1980 yılında Haliç'te bir mahalle kül olmuş!

1980 yılında Fener'de bir kimyevi madde deposunda başlayan yangını rüzgar ve evlerdeki tüpgazların patlaması korkunç hale getirmiş. Yangında 46 ev tamamen, 3 fabrika ve 50 ev kısmen yanmış.



1980 yılında Haliç te bir mahalle kül olmuş!


150 aile açıkta kaldı


Haliç'te bir mahalle kül oldu


Fener'deki bir kimyevi madde deposundaki infilaklarla başlayan yangını rüzgar ve evlerdeki tüpgazların patlaması korkunç hale getirdi. 

10 saat süren yangında 46 ev tamamen, 3 fabrika ile 50 ev kısmen yandı. Yangın bölgesindeki tüm yollar trafiğe kapandı.

Havaya ateş açan askerler evlerde uyuyanları ikaz ederek can kaybı olmasını önledi, 40 yaşındaki bir kadın kalpten öldü.

500 milyon lira zarara yol açan yangın sırasında dar sokaklarda kaçışanlar birbirini ezdi. 


1980 yılında Haliç te bir mahalle kül olmuş!


  Fener, Mürselpaşa Caddesi üzerinde Nizami Ondalıkoğlu'na ait ''Emanet Ardiyecilik'' deposundaki kimyevi maddelerde bilinmeyen bir nedenle tutuşma oldu. Çoğu yanıcı olan kimyevi maddeler alevlerin tüm depoyu sarmasıyla korkunç bir hızla yanmaya başladı. Bu arada birbiri ardına ilk alevlerin görülmesinden sonra depoya yakın evlerde oturanlar heyecan ve korku içinde sokağa fırladılar. Birçok aile evlerindeki eşyalarını çıkarmaya çalışırken depodaki yangın çevredeki ahşap binaları sarmaya başladı. Alevler ancak kuleden görünebilecek kadar büyüyünce haberdar olan itfaiye olay yerine hareket etti. Yangın ihbarı, itfaiyeye daha sonra 02.12'de yapıldı. Ancak bu arada yangın rüzgarın da tesiri ile hızla yayıldı. Mürselpaşa Caddesi dışında, Yıldırım Caddesi, Vodina Caddesi'ndeki ahşap evlere sirayet etti. Çoğu ahşap olan evlerde oturanların uyanmaları ve sokağa çıkmaları için olay yerine gelen askeri birlikler çeşitli yerlerde havaya ateş açtılar. 

  Ancak aynı anda koca semti gündüze çeviren alevleri görenler kendilerini korku ve dehşet içinde sokağa attılar. Alevlerin evlerini sarmasına rağmen eşyalarını kurtarmak için kaçmayanları asker ve polisler uzaklaştırdılar. Fener Tahtaminare Mahallesi'nin büyük kesimini saran yangın bu arada İncebel ve Fenerkireçhane Caddelerine de sirayet etti. Bu arada İstanbul İtfaiyesi'nin dışındaki tüm itfaiye grupları da olay yerine geldiler. Deniz itfaiyesi de Haliç kenarından yangının başladığı deponun bulunduğu kısımdan su sıkmaya başladı. Ancak Haliç'ten su çekilirken gelen pislik yüzünden hortumların tıkanması itfaiyenin işini güçleştirdi. Yaklaşık 1 kilometrekarelik saha içindeki yangına her yönden yapılan müdahaleye rağmen alevler uzun süre bastırılamadı. Bu arada yine Mürselpaşa Caddesi üzerinde bulunan Fener Çeltik Fabrikası da alev aldı. Bir yağ fabrikasının da bir bölümü yanmaya başlayınca İtfaiye Müdürü Erdal Yücel'in isteği üzerine İstanbul Radyosu'ndan sürekli anonslar yapılarak izinli itfaiyeciler göreve çağrıldı. Olay yerine gelen 1'inci Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı ile Vali Nevzat Ayaz'ın emriyle tüm yangın bölgesi kordon altına alındı, çevredeki yollar trafiğe kapatıldı. 

  

  Korkunç yangın sırasında heyecanlanıp kalp krizi geçirerek ölen Dudu Demirbaş'dan başka birçok yaşlı kişinin de bayıldığı, askerlerin onları sırtlarında dışarı çıkardıkları bildirildi.

  

  TAM 10 SAAT SÜRDÜ


  Kimyevi madde depoları, uçucu madde kullanılan atölyeler, kereste depolarının bulunduğu Fener'de yangının daha büyük bir felakete yol açmadan bastırıldığını söyleyen İtfaiye Müdürü Erdal Yüce, ''Çok rüzgar vardı. Ama her yönden müdahale ile çemberi daraltarak, yangını bastırmaya çalıştık.'' dedi.

  Yaklaşık 10 saat süren yangından sonra evsiz kalan birçok aile yakınlarının yanına sığındı. Enkaz kaldırma çalışmalarına hemen başlanacağını, evsiz kalanlara yardım edileceğini belirten yetkililer bu bölgede her an büyük çökmeler olabileceğini, bu yüzden de binalara girmenin yasaklandığı belirttiler.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 5 Eylül 1980 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön